Nieuwe innovaties: januari

Deze innovaties zijn sinds de afgelopen maand nieuw op The Green Village

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem
  • klimaatadaptief

1 februari 2024

Roofed Greentray

De ondernemers achter Roofed Greentray hebben een missie: het plastic in groendaken zoveel mogelijk terugdringen. Zij ontwikkelden een 100% biobased en circulair groendak van natuurlijke materialen.

Hiervoor gebruiken ze afvalstromen, zoals schapenwol, sloop- en resthout en overtollige steenwolkorrels uit de tomatenkweek. Van het hout maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de houten kratjes.

O-Nexus

Het afstemmen van energievraag en -aanbod wordt steeds belangrijker nu we meer duurzaam opgewekte energie gebruiken. Het elektriciteitsnet moet immers in balans zijn.

O-Nexus verlaagt de CO2-uitstoot voor verwarming door vraag en aanbod te ontkoppelen. De warmtepomp laadt de PCM-batterij bij beschikbare zon of windenergie op en gebruikt de warmte op een later moment.

VideowindoW

Heb jij het raam met bewegende beelden in ons Co-Creation Centre al gespot? Dat is de nieuwe innovatie VideowindoW.

Deze is niet alleen mooi om naar te kijken, het draagt ook bij aan energie-efficiëntie, verbetert het binnenklimaat en verandert de manier waarop we gebouwen ontwerpen.

WolTon

WolTon is een waterbufferende plantenbak die grotendeels bestaat uit circulair materiaal. In de bodem van de plantenbak zitten gaten met twee wolvarianten. WolTon test of wol de functie van geotextiel kan overnemen.

De ondernemers werken met afgekeurde wol, die anders vernietigd zou worden. De wortels kunnen de plek van de wol overnemen als deze na vijf jaar is vergaan.

Tussenwater

Als je goed kijkt, dan zie je in de WolTon een groene trechter. Dit is de Tussenwater, bedoeld om restwater uit de keuken te hergebruiken. Oud drinkwater of restwater van koken is namelijk nog prima te gebruiken voor planten.

Veel reststromen zoals papier, glas en batterijen worden al bewaard voor hergebruik. Bij water zit dit echter nog niet in ons systeem.  Op The Green Village onderzoekt WaterLeider in hoeverre mensen bereid zijn restwater te bewaren en de moeite nemen om het in de ton te verzamelen.

NIEUWSBRIEF