Roofed Greentray

Biobased en circulair groendak

  • duurzaam-bouwen

Er is steeds meer belangstelling voor het vergroenen van daken. En dat is goed te begrijpen. Een groen dak koelt jouw huis en helpt zo tegen hittestress tijdens de warme perioden. Daarnaast verhoogt het de biodiversiteit in de omgeving, omdat de plantjes op het dak insecten aantrekken. Ook vangt het water op en verdubbelt het de levensduur van de dakbedekking.

Groene daken zijn er al in verschillende soorten en maten. Maar wist jij dat er in traditionele groendaken zo’n 50 – 75% plastic zit? Dat komt het klimaat en de biodiversiteit niet ten goede.

Traditionele groendaken komen nu aan het einde van de levensduur op de afvalberg terecht. Biobased groene daken kunnen we gebruiken als compost. De ondernemers achter Roofed Greentray proberen zoveel mogelijk plastic van de daken krijgen. Zij ontwikkelden een 100% biobased en circulair groendak waarbij ze uitsluitend natuurlijke materialen toepassen en plastic achterwege laten.

Afvalmaterialen
Ze maken gebruik van afvalstromen zoals schapenwol, sloop- en resthout, hennep, wilgentenen en overtollige steenwolkorrels uit de tomatenkweek. Van het hout maken ze kratjes waar het sedum en de kruiden in gaan met daaronder het wol en steenwolkorrels als natuurlijk isolatiemateriaal. Van zowel wol als wilgentenen is een enorm overschot. Wol isoleert goed, er is geen behandeling nodig en voedingsstoffen passen zich perfect aan op het sedum. Zonde dus om het weg te gooien! Het systeem zelf wordt in elkaar gezet door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Door het toepassen van deze biobased groeninnovatie daalt de warmte aan de buitenkant van het huis van 70 graden naar 35 graden Celsius. Binnenshuis merk je dat het gemiddeld drie graden koeler zal zijn. Elke graad verlaging van de binnentemperatuur bespaart 6% energie aan aircokoeling. Dat is positief voor het klimaat, het wooncomfort en de energierekening.

Testen op The Green Village
De innovatie Roofed Greentray ligt op het dak van onze circulaire garagebox. De ondernemers onderzoeken of de innovatie bestand is tegen verschillende weersinvloeden zoals neerslag, zon en wind. Daarnaast testen ze hoe de verschillende materialen composteren.

Na een succesvolle testfase in ons fieldlab gaan ze deze oplossing breder bij bestaande utiliteit en woningbouw onder de aandacht brengen, om zo de toepassing van biosbased groendaken te stimuleren.

NIEUWSBRIEF