VideowindoW

Ramen veranderen in beeldschermen

  • duurzaam-bouwen

Glas wordt steeds meer gebruikt als bouwmateriaal. Maar het kan op meerdere manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld door bewegende beelden in raampartijen te verwerken. Zo combineer je entertainment met zonwering én klimaatregeling.

Dat is precies wat de innovatie VideowindoW doet. Het kan elk type beeld weergeven als actieve zonwerende laag. Zo zie je op de glazen gevel van het Co-Creation Centre bomen die ruisen in de wind. De transparantie van het glas past zich steeds aan op de veranderende lichtomstandigheden door de hoeveelheid van takjes en blaadjes te laten af- of toenemen. Schijnt de zon vol op het glas? Dan krijgt de boom volle takken met veel gebladerte. Daardoor wordt het glasoppervlak minder transparant. Op een bewolkte dag zal de boom minder takken en blaadjes hebben en zo meer licht doorlaten. Dit creëert een unieke ervaring, biedt meer comfort en vermindert het energieverbruik.

De ondernemers van VideowindoW onderzoeken samen met wetenschappers en studenten – Bouwkunde van de TU Delft – de eigenschappen van dit unieke glas (zoals lichtdoorlatendheid en de gebruikerservaring). In het Co-Creation Centre zijn er dagelijks evenementen met steeds wisselende bezoekers. Dat maakt het tot de perfecte plek om deze innovatie te testen en te valideren.

Verhalende kracht van gevels
De innovatie VideowindoW doet wat denken aan de eeuwenoude traditie van glas-in-lood. De ondernemers willen de verhalende kracht van een gevel doen herleven. Dat doet het raam door het binnenvallende zonlicht in talloze kleine segmenten te sturen. VideowindoW haalde inspiratie uit het Institut du Monde Arabe, waar duizenden diafragma’s gezamenlijk worden beheerd om zonwering mee te realiseren.

In tegenstelling tot deze diafragma’s wilden de ondernemers een oplossing ontwikkelen die onderhoudsarm en slijtagevrij is en weinig energie verbruikt. Ze zijn gaan experimenteren met het gebruik van vloeibare kristallen om de transparantie van een gevel te controleren.

Gamen
Je kunt VideowindoW ook gebruiken om een ouderwets potje Pong te spelen. Klik op de foto links om het filmpje te starten.

NIEUWSBRIEF