Windmolen

Studentenprojecten European Wind Energy Master

  • energiesysteem

Op The Green Village staat een 12 meter hoge windturbine. De turbine is gebouwd door studenten van de European Wind Energy Master (EWEM). Het bouwen van de turbine was onderdeel van een workshop ter ere van het tienjarig bestaan van de master.

De windturbine
De rotor van de windturbine heeft een diameter van twee meter en staat op een 12 meter hoge toren. Het maximale vermogen dat de windturbine kan leveren, is 550 Watt. Om de windturbine staande te houden, wordt gebruikgemaakt van gespannen kabels (guy wires), die de toren en de grond met elkaar verbinden. Hiervoor zijn vier funderingen geplaatst die de trekkrachten in de guy wires kunnen opvangen.

Workshop
De vijfdaagse workshop maakte deel uit van een reeks activiteiten ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van EWEM. De deelnemers aan de workshop waren daarom allemaal EWEM-studenten. De windturbine werd in vijf dagen gebouwd en geïnstalleerd op The Green Village. Het project werd begeleid door Jay Hudnall en zijn collega’s. Jay Hudnall is oprichter en eigenaar van Tiéole, een bedrijf voor kleine windturbineprojecten.

Het productieproces van de windturbine bestond onder andere uit het fabriceren van houten turbinebladen met simpele gereedschappen, zoals een zaag, boormachine en een schuurapparaat. De toren en het overbrengingsmechanisme werden gemaakt en gelast. Veilig werken was een onderdeel van het programma, en studenten kregen huisregels en een toolbox aangereikt om veiligheid te garanderen.

Geluid
De windturbine is ontheft voor het opstellen van een akoestisch rapport vanwege het kleine formaat. Omdat de rotor klein is met een relatief lage rotatiesnelheid, is het aerodynamische geluid dat door de bladen wordt geproduceerd erg laag. Het mechanische geluid van de generator werkt onder 50dB(A). De generator kan meer geluid gaan produceren bij zeer hoge windsnelheden, maar dat geluid zou dan lager zijn dan het geluid van de wind zelf.

NIEUWSBRIEF