SMARTeeSTORY

Gebruikersgerichte slimme aansturing van gebouwen

  • duurzaam-bouwen

Het slim aansturen van gebouwen zorgt voor lagere energiekosten. Tegelijkertijd is het ook belangrijk het binnenklimaat comfortabel en gezond te houden voor gebruikers van de ruimte. Vooral in monumentale panden waar je niet zomaar alles mag aanpassen, is het een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen én oog te houden voor de wensen van de gebruikers. De onderzoekers van SMARTeeSTORY ontwikkelden een innovatie die beiden doet.

Slimme aansturing
Het geïntegreerde gebouwautomatiserings- en -controlesysteem van SMARTeeSTORY bewaakt en optimaliseert de energieprestaties van gebouwen. Deze software  kan door het gedrag van de gebruiker automatisch bepalen wat voor type persoon er in de ruimte zit (bijvoorbeeld een koukleum of iemand die het juist snel warm heeft) en zo hun voorkeursinstellingen zoals energievraag en comfort bepalen. Vervolgens stuurt de software de optimalisatie- en besturingsdiensten aan die daar het best bij passen.

Testen op The Green Village
Het SMARTeeSTORY team heeft volledige controle over het gebouwbeheersysteem van het MOR Paviljoen. Denk aan bediening van de verwarming, ventilatie, airconditioning, ramen, zonwering en de verlichting. Ze onderzoekt hier de gebruikersvoorkeuren voor interactie met slimme bedieningselementen. Hierdoor wordt de gebruikersacceptatie vergroot, terwijl de privacy, veiligheid en persoonlijke keuzevrijheid van de gebruiker behouden blijft.

MOR Paviljoen is een ideale testplek voor deze innovatie, omdat er dagelijks verschillende groepen gebruikmaken van de ruimte. Dit levert het team veel realistische gebruikersdata op.

Samenwerkende systemen
Het voordeel van deze innovatie is dat de software met verschillende systemen kan samenwerken, waardoor je allerlei type smartsystemen aan elkaar kunt koppelen. Daarnaast beschikt het ook over cyberveilige software* en hardware** oplossingen die de drie functionaliteiten mogelijk maken die nodig zijn om het gebouw slim te maken. Die functionaliteiten zijn:

  • optimalisatie van de werking van technische bouwsystemen;
  • aanpassing aan de externe omgeving (inclusief energienetwerken);
  • veranderende omstandigheden in relatie tot de eisen van de gebruikers van het gebouw.

*Dit is cloud-gebaseerde middleware voorzien van meerdere diensten voor: monitoring & digital twin, analyse en voorspelling, optimalisatie en besturing, inbedding van natuurkundige en op gegevens gebaseerde modellen voor het voorspellen van de energieprestaties van gebouwen en het gebruik van het digitale bouwlogboek als gemeenschappelijke gegevensomgeving.

**Geavanceerde edge computers, multi-protocollen data gateways, slimme en geautomatiseerde zonwering, slimme sensoren en actuatoren voor Technical Building Systems geïntegreerde besturing op basis van bezettingsgraad en energie-efficiëntiebehoeften, slimme producten voor gebruikersbetrokkenheid.

NIEUWSBRIEF