WolTon

Biobased vervanging van geotextiel

  • klimaatadaptief

Geotextiel is een prima middel bij vergroening van gebouwen en als onderdeel van een water- en bodembeheer. Het product wordt al een aantal jaar gebruikt in de TonTuin als scheidingslaag en filter tussen substraat en water. De TonTuin is een waterbufferende plantenbak die voor het merendeel uit circulair materiaal bestaat. Maar dat is nog niet genoeg! We moeten op zoek naar een emissieloze vervanger, circulair of biobased.

In de bodem van het plantdeel zitten twee gaten van 40mm, die zijn nu afgedekt met twee varianten van wol om te kijken of die de functie van geotextiel over kunnen nemen. Het is afgekeurde wol die anders vernietigd zou worden. Het idee is dat wortels de plek gaan overnemen als de wol na vijf jaar is vergaan. Met de innovaties van WaterLeider testen we graag bestaande toepassingen voor andere doeleinden. Dit is hier een voorbeeld van.

WaterLeider test graag op The Green Village om bezoekers en ondernemers te inspireren en motiveren minder milieubelastende materialen te gebruiken. Adaptatie en mitigatie gaan zo hand in hand. Daarnaast is deze plek een mooie presentatie voor de WaterLeider manier van denken: slimme oplossingen zitten hem vaak in de eenvoud.

NIEUWSBRIEF