ZOAK bestrating

Bestrating met waterbuffersysteem

  • klimaatadaptief

Grote hoeveelheden water kunnen niet meer verwerkt worden door traditionele waterafvoersystemen. Bovendien komt er steeds minder water in de ondergrond terecht omdat er steeds minder ruimte voor groen is. De ZOAK bestrating van Tilesystems biedt hier een oplossing voor.

De ZOAK bestrating staat voor Zeer Open Afval Keramiek. Deze keramische klinker is slijt- en kleurvast en absorbeert regenwater ongelofelijk snel. De klinkers worden geproduceerd uit keramisch afval. Er zijn verschillende onderbouwsystemen ontwikkeld waarop de ZOAK verwerkt kan worden. Deze onderbouwsystemen bufferen regenwater dat door de ZOAK wordt afgevoerd en geven het langzaam af aan de ondergrond. Daarnaast kan het gebufferde water in warme periodes via de bestrating verdampen, wat zorgt voor verkoeling.

Op The Green Village onderzoekt en valideert TileSystems onder andere de vorstbestendigheid, waterdoorlaatbaarheid en het onderhoud van de innovatie. Per 2023 wordt ZOAK op het vernieuwde HittePlein getest in combinatie met het Urban Cooling System van Koers en New Urban Standard.

In 2022 belandde Tilesystems op plek 52 in de KVK Innovatie Top 100 van meest innovatieve bedrijven in Nederland.

NIEUWSBRIEF