ConnectSME

Vlaamse bedrijven komen Nederland helpen met energietransitie

  • energiesysteem

ConnectSME

Het Europese subsidieproject ConnectSME is officieel van start gegaan. Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is het van belang dat duurzame innovaties snel hun weg vinden naar de Europese markt. The Green Village werkt daarom samen met vijf andere proeftuinen in Vlaanderen en Nederland om grensoverschrijdende demonstratieprojecten te realiseren.

Dit doen we binnen het project ConnectSME. Dit is één van de projecten die gefinancierd wordt uit het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland. De Europese Commissie stelt via het Interreg-programma 2014-2020 ruim 152 miljoen euro ter beschikking uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio versterkt en bevordert.

De door de proeftuinen geselecteerde KMO’s en MKB’s krijgen de kans om hun innovatie in een fysieke testomgeving verder te ontwikkelen tot een TRL niveau van zes of zeven. Elke proeftuin heeft specifieke eigenschappen en faciliteiten.

In de eerste fase, worden 36 innovatietrajecten geselecteerd (zes per proeftuin), die elk een ‘in-kind’ voucher ontvangen t.w.v. €10.000. Deze ‘in-kind’ voucher kan worden gebruikt om onderzoek te laten doen naar toegevoegde waarde van de innovatie in de context van de proeftuin.

Na deze analysefase worden er in totaal 18 (drie per proeftuin) projecten geselecteerd waaraan een voucher van €40.000 ter beschikking wordt gesteld. Met deze tweede ‘in-kind’ voucher worden de geselecteerde projecten ondersteund bij de integratie van hun technologie in de proeftuin en worden de projecten tot uitvoering gebracht.

Dus ben jij een bedrijf in Zuid-Holland, Brabant, Zeeland of Limburg en je zou graag jouw innovatie willen testen in een proeftuin omgeving? En durf je over de grenzen te denken? Neem dan contact met ons op en wij brengen je in contact met een proeftuin in Vlaanderen die past bij jouw innovatieve product of dienst. Voor onze Vlaamse nieuwsbrieflezers geldt natuurlijk het omgekeerde. We verwelkomen jullie graag in onze proeftuin in Delft.

Voor meer informatie
Arnoud van der Zee, programmamanager energietransitie The Green Village (arnoud.vanderzee@thegreenvillage.org)

NIEUWSBRIEF