Van het gas af met HeatLeap

Succesvolle testperiode op The Green Village

  • energiesysteem

Van het gas af met HeatLeap

Woningen niet verwarmen met aardgas, maar 100% elektrisch én CO2 besparend. We zijn in Nederland hard bezig om deze overstap te maken. Niet gek dus, dat ondernemers zich richten op dergelijke systemen. Maurice van Tholen is een van deze ondernemers. Met zijn bedrijf HeatLeap test hij sinds oktober 2022 een systeem op The Green Village om woningen klimaatneutraal te verwarmen.

Het systeem van HeatLeap bestaat uit een 100% elektrische verwarmingsketel (iCV) en is een vervanging voor de cv-ketel op gas. De warmte wordt opgeslagen in twee liggende buffervaten. Het systeem is speciaal ontworpen om bestaande woningen met radiatoren van het gas af te krijgen, zoals eengezinswoningen van woningcorporaties. De test op The Green Village is inmiddels afgerond. Tijd om terug te blikken op de testperiode én vooruit te kijken naar de volgende fase voor HeatLeap.

Testen op The Green Village
De iCV-ketel van HeatLeap is getest in de Prêt-à-Loger woning – een nagebouwde, bewoonde jaren ’50 rijtjeswoning op The Green Village. Daar leer je natuurlijk veel van, deelt Van Tholen: “Naar aanleiding van de testperiode hebben we een aantal technische aanpassingen gedaan aan het prototype. Om het functioneel te krijgen.”

Maar de grootste lessen waren niet alleen van technische aard: “Door de energiecrisis van 2022 stegen de energieprijzen. Daardoor bleken de verbruikskosten van energie net te hoog. Daarom zijn we gestart met een combinatie van de iCV-ketel met een warmtepomp. Ook hebben we de software aangepast om het rendement te verhogen.”

 De elektrische verwarmingsketel (iCV)

Efficiëntie
Dat is niet het enige wat de ondernemers hebben aangepast voor een efficiënter systeem: “We gaan kijken hoe we de prijs die mensen betalen voor energie kunnen verlagen. Op The Green Village hebben we getest met een slimme thermostaat. Daarmee heb je meer controle over wanneer de iCV aan gaat en kun je gebruikmaken van dynamische stroomtarieven. Dat zijn prijzen die per uur verschillen. Soms zelfs een factor 10 in prijsverschil tussen het laagste uurtarief en het hoogste. Door slim te laden is de gemiddelde stroomprijs lager dan bij een vaste prijs.”

En dat is weer belangrijk voor de volgende stap, vertelt Van Tholen: “De volgende stap is de iCV combineren met opslag van elektriciteit in thuisbatterijen. Je hebt dan idealiter een dynamisch tarief, waarbij je op het goedkoopste moment van de dag je batterij en je buffervaten laadt. Door de dag heen gebruik je efficiënt je opgeslagen warmte uit de buffervaten en energie uit de batterij.”

Tevreden bewoners
Op The Green Village test je niet alleen vanwege de infrastructuur, maar natuurlijk ook vanwege het unieke concept: er zijn echte bewoners als proefkonijnen! Van Tholen: “Het was heel belangrijk voor ons om te verifiëren dat de bewoners tevreden zijn. Het water moet snel genoeg warm zijn en er moet voldoende tapwater zijn. Daarnaast is de plaats in huis belangrijk, want mensen willen geen leefruimte inleveren voor een systeem. Gelukkig konden we in deze woning gebruikmaken van loze ruimte achter in het washok om de HeatBuffers te plaatsen. De iCV is geplaatst op de oude plek van de cv-ketel en de bestaande radiatoren in de woning zijn benut. We zijn nagegaan of het comfortabel genoeg is voor de bewoners, en dat bleek het geval!”

Dat de bewoners niet altijd een representatief beeld geven, legt Van Tholen ook uit: “In Prêt-à-Loger woont een Oekraïens gezin. Zij vergelijken de verwarming van het huis natuurlijk met het systeem dat ze hadden in Oekraïne. Daar maakten ze gebruik van een warmtenet, waardoor ze de temperatuur zelf niet konden aanpassen. De huidige bewoners zijn dus heel blij met ons systeem, maar dat is niet direct representatief voor een gemiddeld Nederlands gezin.”

Prêt-à-Loger

Vervolg
Het testen op The Green Village loopt nu ten einde, maar de ondernemers achter HeatLeap zitten zeker niet stil: “We zijn bezig met het volledig doorontwikkelen van de iCV combinatie met warmtepomp. Daarnaast gaan we een aantal pilots uitbreiden. In 2024 willen we 300 woningen voorzien met de iCV warmtebuffer en warmtepomp. Daarvoor voeren we nu gesprekken met woningcorporaties, onder andere corporaties met wie we in contact zijn gebracht door The Green Village. En weer een volgende stap is om naar 4.500 units per jaar te gaan.”

Meer weten over HeatLeap? Bekijk onze projectpagina of de HeatLeap-website.

NIEUWSBRIEF