HeatLeap

De sprong naar klimaatneutraal verwarmen

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem

De iCV van HeatLeap is een innovatie waarmee bestaande woningen eenvoudig de overstap kunnen maken van stoken op aardgas naar 100% elektrisch verwarmen. Daarnaast levert het ook warm water. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een elektrische infrarood CV-ketel, een beproefde verwarmingstechnologie vanuit de industrie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van PV-panelen en een zonneboiler die tot 50% hernieuwbare elektriciteit en warmte leveren. De overige helft kan worden voorzien door klimaat neutrale energie van de leverancier. Opslag van warmte gebeurt in de warmteboiler.

De iCV kan zonder bouwkundige aanpassingen in een dag tijd worden geïnstalleerd in een bestaande woning. De installatie komt op de plaats van de aardgas CV-ketel, er is enkel een drie-fase aansluiting nodig. PV-panelen en zonnecollector komen op het dak en er wordt gebruik gemaakt van het warmte-afgiftesysteem van de woning. Het grote voordeel van het systeem is het ontbreken van bewegende delen, waardoor het een onderhoudsarm systeem is. Dat maakt het een interessante oplossing voor woningcorporaties voor wie het een uitdaging is om achter de voordeur te komen voor onderhoudswerkzaamheden. In vergelijking met een lucht-water warmtepomp is het bijkomend voordeel dat er geen buiten-unit is en dat het geen geluidsoverlast oplevert.

Een interessante mogelijkheid van het systeem is het dempen van piekbelasting op het elektriciteitsnet door de vraag van stroom uit te stellen of juist naar voren te trekken. Voor de voorziene piekbelasting kan de woning al worden voorverwarmd en tijdens de piekbelasting kan de opgeslagen warmte uit de zonneboiler aangesproken worden. Met deze smart-grid aansluiting kan optimaal gebruik gemaakt worden van schone energie en kan worden bespaard op de elektriciteitsrekening.

Kosten
Wat de kosten betreft is het uitgangspunt voor de doelgroep van gerenoveerde sociale huurwoningen de woonlastenbenadering. Deze houdt in dat het totaalbedrag dat de huurder betaalt aan huur, servicekosten en energiekosten na de renovatie en vervanging van de gas CV gelijk blijft of zal dalen. Met het iCV systeem kunnen de kosten van aanschaf, installatie, onderhoud over de lange termijn gelijk blijven, afhankelijk van wat de energieprijzen zullen doen.

Testen op The Green Village
De iCV wordt momenteel getest in een demowoning van Tiwos te Tilburg. De test bij The Green Village stelt HeatLeap in staat om het product verder door te ontwikkelen, meer bewijs op te bouwen dat de oplossing succesvol een huis kan verwarmen en in contact te komen met potentiele klanten, met name woningcorporaties.

Dit is één van de projecten uit het innovatieprogramma Energie & Klimaat, dat wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter. Dit programma is opgezet om duurzame innovatie in het mkb te stimuleren en realiseren.

NIEUWSBRIEF