Wormenboerderij XL

Van groenafval naar vruchtbare compost

  • duurzaam-bouwen

Jaarlijks belandt een groot gedeelte van de groente-, fruit-, etensresten en het tuinafval (GFE+T) van huishoudens en bedrijven bij het restafval. Dat is zonde, omdat GFE+T voor 75% uit water bestaat en zo onnodig wordt verbrand. In de Wormenboerderij XL zetten wormen deze organische afvalstroom om in nieuwe bruikbare grondstoffen zoals compost.

Wormencompost is rijk aan voedingsstoffen en micro organismen, samen vormen ze de ideale mest voor planten, gewassen én stimuleren ze het bodemleven. Door GFE+T te scheiden en lokaal te verwerken sluit je de kringloop van organische materialen.

Deze Wormenboerderij XL kan dagelijks 10 kg (GFE+T) verwerken. Op The Green Village testen zij of deze XL versie het jaar rond het organische afval van de bewoners en medewerkers van het fieldlab kan verwerken. Als dit lukt, kan de boerderij ook succesvol voor scholen, bedrijven en buurtinitiatieven worden ingezet.

De Wormenboerderij is een Delftse onderneming die in 2021 gestart door de vrienden Jasper en Emiel. Zij willen zoveel mogelijk mensen overtuigen om groene gewoontes te starten, omdat zij geloven dat een individu het verschil kan maken. Bij de productie van de Wormenboerderij kiezen zij voor duurzaam, sociaal en lokaal. Dit product is gemaakt bij een sociale houtwerkplaats in Rotterdam, gebruikmakend van voornamelijk restmaterialen.

NIEUWSBRIEF