Streetlight Bee&Bee

Biodiversiteit verhogen met een lantaarnpaal bijenhotel

  • duurzaam-bouwen

Jaarlijks belanden steeds meer plant- en diersoorten op de lijst met bedreigde soorten, waaronder de wilde bij.  Zij is een van de belangrijkste bestuivers voor het behoud van de biodiversiteit, maar wordt momenteel met uitsterven bedreigd. Dat is een groot probleem, omdat maar liefst 75% van onze voedselgewassen en 85% van onze wilde planten afhankelijk zijn van bestuiving. Met bijenhotel Streetlight Bee&Bee wil Beegrateful de populatie van wilde bijen in de stad verhogen.

Door de bevolkingsgroei wordt er steeds meer gebouwd en neemt de hoeveelheid groen in de steden af. Hierdoor kunnen wilde bijen steeds lastiger voedsel en nestgelegenheden vinden. Voor de ondernemers van BeeGrateful reden genoeg om juist in de stad op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen om de wilde bij terug te brengen in onze leefomgeving.

De Streetlight Bee&Bee is een uniek en wetenschappelijk onderbouwd bijenhotel dat om lantaarnpalen wordt bevestigd. Door gebruik te maken van bestaande infrastructuur, kun je de biodiversiteit in steden optimaal verhogen, zonder extra te hoeven bouwen. Daarnaast draagt het bijenhotel bij aan bewustwording, omdat ze in een openbare ruimte hangt waar iedereen haar kan zien.

Samen met de Wageningse Universiteit is er onderzoek gedaan naar directe productfactoren, zoals een optimale lengte en de diameter van de nestgelegenheden. Splintervrije gaten en een groen dak voorkomen dat er water in het bijenhotel sijpelt. Naast productfactoren zijn directe omgevingsfactoren zoals (zon)licht en wind van invloed op de werking de Streetlight Bee&Bee. Deze gaan ze op The Green Village uitvoerig onderzoeken, zodat ze hun bijenhotel verder kunnen optimaliseren. Dit doen ze onder andere door een aantal bijeenhotels op verschillende plaatsen op het terrein te hangen.

Tegelijkertijd test BeeGrateful hun Lantern Planter. Dit is een duurzame en esthetische plantenbak van 100% gerecycled hout, ontwikkeld in samenwerking met Houdhout. Deze bakken zijn gevuld met inheemse vaste planten die zijn gekweekt zonder gif en kunstmest, speciaal samengesteld door Cruydt-Hoeck. Een mix van fleurige en geschikte planten waar vele bestuivers dol op zijn.

Op 5 oktober presenteerden zij hun onderzoeksresultaten. Klik hier voor de PDF.

 

NIEUWSBRIEF