Weverling passieve groene gevel

Zelfvoorzienende oplossing voor een groene gevels

  • klimaatadaptief

Groene gevels zijn niet meer weg te denken uit een duurzaam ingerichte buitenruimte. Een groene gevel verkoelt, houdt water vast en biedt voedsel en veiligheid voor veel insecten, vogels en vleermuizen. Maar hoe zorgen we ervoor dat een groene gevel groen blijft, zonder dat het in leven houden van de planten meer ecosysteemdiensten verbruikt dan dat de groene gevel levert?

Veel bestaande groene gevelsystemen op hoogte zijn aangesloten op een geautomatiseerd irrigatiesysteem met een geïntegreerde voedingsstoffenvoorziening. Deze voorziening voegt water en voeding toe om de planten in leven te houden. Dit irrigatiesysteem is vaak aangesloten op de drinkwatervoorziening. Dit maakt dat het een actief systeem is, en dus meer ecosysteemdiensten zoals water, energie en nutriënten verbruikt dan dat het levert.

De passieve groene gevel is een zelfvoorzienend, passief totaalconcept voor een groene gevel op hoogte. De passieve groene gevel combineert een capillair gevelsysteem, passief irrigatiesysteem én groenkennis. Daarmee zorgt de passieve groene gevel voor een blijvend groen resultaat met lage beheerlasten, minimaal grondstoffengebruik en een positief effect op het ecosysteem.

Op de proeftuin test Weverling Groenproviders in hoeverre de gevel het hele jaar door groen blijft zonder actieve toevoeging van water en voeding. Dit doen ze door plantuitval en de vochtigheid van het substraat te monitoren. Ze ontwikkelen momenteel een duurzaam totaalconcept voor een passieve groene gevel om een toename van de beheerlast en verspilling van grondstoffen in de toekomst te voorkomen.

NIEUWSBRIEF