StoredEnergy

Een circulaire thuisbatterij van elektrische scooters

  • energiesysteem

Elektrische deelscooters zijn niet meer weg te denken uit de stad. Deze ontwikkeling gaat echter wel gepaard met het ontstaan van een nieuwe reststroom, namelijk afgeschreven lithiumbatterijen. Deze batterijen kunnen een tweede leven krijgen als ze gebruikt worden voor een andere toepassing; als thuisbatterij.

StoredEnergy test op The Green Village een circulaire thuisbatterij. Die is gemaakt van afgeschreven batterijcellen van elektrische deel-scooters (van Felyx en Check). Met deze batterij kan een huishouden duurzaam opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen opslaan. De lithium-ionbatterij met een batterijcapaciteit van 5 kWh is gekoppeld aan de vier studentenwoningen die aan het plein van The Green Village staan en bevindt zich in het schuurtje achter deze studentenwoningen.

Een belangrijke toepassing die getest wordt, is ‘peak shaving’: kan de batterij pieken afvangen en zo bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet? Concreet betekent dit dat de batterij bijspringt op momenten dat er veel elektriciteit nodig is in de woningen. Er is dan minder elektriciteit nodig uit het stroomnet. Daardoor wordt het net minder belast. Om een betrouwbaar en veilig energieopslagsysteem te testen, zal StoredEnergy op afstand en geautomatiseerd laad- en ontlaadcommando’s geven aan het systeem.

StoredEnergy is een scale-up uit Schiedam en werkt al sinds 2015 aan hun missie om de uitrol van duurzame energieopslag te versnellen. Naast de circulaire thuisbatterij biedt dit bedrijf ook andere diensten aan op het gebied van batterij-energieopslag en waterstof, zoals bijvoorbeeld quick scans, consultancy of aankoopbegeleiding. Met het verhuurbedrijf Rent a Battery worden duurzame alternatieven voor vervuilende aggregaten aangeboden: van 1,5 kWh draagbare batterijen tot mobiele containers van 500 kWh. StoredEnergy werkt graag samen met studenten door interessante (afstudeer)opdrachten te creëren.

Dit is één van de projecten uit het innovatieprogramma Energie & Klimaat, dat wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter. Dit programma is opgezet om duurzame innovatie in het mkb te stimuleren en realiseren.

NIEUWSBRIEF