Rainroad

  • klimaatadaptief

Door klimaatverandering komen steeds vaker extreme buien met wateroverlast en hittegolven voor. Vooral in steden zijn de gevolgen merkbaar. Als onderdeel van de competitie Doe&Durf van NL-ingenieurs ontwierp Movares een integrale oplossing.

Rainroad is een opvangreservoir onder een stoep of parkeerplaats dat voor verkoeling zorgt tijdens warme dagen. Rainroad biedt extra buffercapaciteit tijdens extreme neerslag en is eenvoudig te implementeren en te onderhouden. Het systeem is goed toepasbaar in de dichtbebouwde binnenstad en kan eenvoudig worden opgeschaald.

Het concept is geïnspireerd op de capillaire werking van water. Dit zorgt ervoor dat water tot in de toppen van een boom kan stijgen. In het geval van Rainroad zorgt deze opwaartse kracht dat het water zich dicht bij het wegoppervlakte bevindt. Door de warmte van de zon zal dit water verdampen en dus ook de straat afkoelen. Hier op de WaterStraat zullen studenten o.a. onderzoek doen naar alternatieve materialen en de gevolgen van stilstaand water.

Voor meer informatie
Contact Willy Spanjer, Project Manager Klimaatadaptatie & Circulaire economie – willy.spanjer@thegreenvillage.org.
https://movares.nl/rainroad/

 

NIEUWSBRIEF