Bluelands

Toekomst op het water met Blue21

  • klimaatadaptief

Blue21 is de wereldleider op het gebied van drijvende stadsontwikkeling. Hun Bluelands zijn een innovatieve oplossing om meer ruimte te creëren voor woningen, voedsel en energieproductie op een adaptieve, toekomstbestendige en duurzame manier.

In 2010 realiseerde het team Blue 21 een iconisch drijvend paviljoen in Rotterdam, een eerste stap naar de totstandkoming van ‘s werelds eerste drijvende stad. In de loop der jaren hebben zij andere projecten gerealiseerd, zoals drijvende woningen in de Harnashpolder en drijvende zonne-energie INNOZOWA.

Na 14 jaar onderzoek en ontwikkeling zijn ze klaar om hun modulaire drijvende platform en systeem (octrooi aangevraagd) te testen in het water van The Green Village. Deze kritische technologie speelt een vitale rol bij het opschalen van drijvende ontwikkeling. Wanneer het succesvol is gebleken en de productielijn is opgezet, kan het bijdragen aan de oplossing van woningnood en klimaatadaptatie, waardoor een veerkrachtig en toekomstbestendig Nederland ontstaat.

Het doel van de proefopstelling van Bluelands op The Green Village is om de veiligheid, het comfort en de stabiliteit van het drijvende platform te bevestigen. De verkregen inzichten moeten leiden tot noodzakelijke verbeteringen aan het prototype. Ook moet het bijdragen aan het opstellen en verbeteren van een regelgevend kader voor hoogwaardige drijvende platformtoepassingen.

De opstelling bestaat uit een drijvend platform met een huisje dat plaats biedt aan maximaal 15 bezoekers. Deze bezoekers krijgen de mogelijkheid om drijvende oplossingen zelf te ervaren en meer te leren over deze toepassingen. Daarnaast analyseren de onderzoekers de energieprestaties van het prototype. Hierbij wordt in eerste instantie gekeken naar de energieconsumptie en de bezoekersaantallen van het gebouw. Daarnaast onderzoeken ze hoe verschillende weersgegevens, zoals onder meer zonnestraling en regenval, de prestaties kunnen beïnvloeden.

NIEUWSBRIEF