Blue

Ondernemers testen innovatief geïntegreerd douchewarmteterugwinsysteem

Deze week start Hamwells met het testen van de Blue: een uniek, duurzaam douchesysteem, waarbij energie uit het afvoerwater van de douche direct wordt hergebruikt om energie te besparen tijdens het douchen. DreamHûs is het experiment op The Green Village op TU Delft Campus van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Het doel van DreamHûs is om betaalbare, gebruiksvriendelijke oplossingen voor de verduurzaming van jaren 70 woningen uit te testen en toe te passen in de praktijk.


Uniek warmteterugwinsysteem
Hamwells focust zich met haar systemen op het terugdringen van water- en energieverbruik bij één van de meest verspillende dagelijkse routines: douchen. Het Blue douchesysteem van Hamwells haalt energie uit het afvoerwater van de douche en verwarmt daarmee het koude water voor. “Er zijn al verschillende warmteterugwinsystemen op de markt, maar de Blue is uniek door het gebruik van een sensor om water in de afvoer te detecteren en de pomp die hieraan gekoppeld is. Hierdoor kan een hoog rendement worden behaald op één verdieping,” vertelt Jos den Besten, business developer bij Hamwells. “Het systeem is daardoor specifiek geschikt voor de gestapelde bouw, bijvoorbeeld voor zorginstellingen, hotels, portiekwoningen en appartementencomplexen.” Naast de energiebesparing, en derhalve CO2-reductie, is een bijkomend voordeel dat de technische installaties verkleind kunnen worden.

Met de pilot in DreamHûs onderzoekt Hamwells wat het effect van de Blue douche-wtw is bij dagelijks gebruik. Wat zijn de ervaringen van de bewoners en welk effect kan daadwerkelijk worden behaald ten aanzien van het energieverbruik? “We kunnen natuurlijk testen in onze proefopstelling”, aldus Den Besten, “maar DreamHûs biedt ons juist de mogelijkheid om het systeem in een bewoonde omgeving te testen.” De geplaatste Blue is voorzien van een aantal sensoren, waarmee de flow, de hoeveelheid water per minuut per leiding, wordt geregistreerd en daarnaast de temperatuur van het douchewater en het afvoerwater wordt gemeten. “Op deze manier kunnen we exact bepalen wat de invloed van de Blue is op het energieverbruik tijdens het douchen.”

 

NIEUWSBRIEF