Nieuwe proeftuin Biobased Boulevard om gebruik natuurlijke bouwmaterialen te stimuleren

Kom ook testen!

  • duurzaam-bouwen

Nieuwe proeftuin Biobased Boulevard om gebruik natuurlijke bouwmaterialen te stimuleren

Om het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw te versnellen, openden wij samen met iCircl en Provincie Zuid-Holland vandaag onze nieuwe proeftuin Biobased Boulevard. Deze proeftuin gaat helpen op grote schaal biobased bouwmaterialen bij nieuwbouw en renovatie te gebruiken.

Onze bouwsector staat voor de grote opgave veel woningen te bouwen en renoveren. Alleen als we duurzame bouwmaterialen gebruiken, kunnen we de klimaatdoelstellingen halen: CO2-neutraal en een circulaire economie in 2050. Natuurlijke grondstoffen zoals hennep, bamboe, mycelium of zeewier zijn een belangrijke schakel: ze zijn hernieuwbaar, slaan CO2 op en kunnen ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Toch worden bouwproducten van biobased materialen nog te weinig op grote schaal gebruikt.

Van proeftuin naar bouwproject
Het doel van de proeftuin Biobased Boulevard is om de vertaalslag te kunnen maken van pionieren in de proeftuin naar schaalbare bouwproducten, zoals dakpannen en wanden, die daadwerkelijk gebruikt worden in grote bouwprojecten. Marjan Kreijns, directeur The Green Village: “Ons regelluwe fieldlab is dé praktijkplek voor ondernemers, bouwbedrijven, opdrachtgevers, onderzoekers en overheden om biobased bouwproducten en circulaire innovaties te testen, door te ontwikkelen en te demonstreren. Hier brengen we alle partijen samen om kennis op te doen, uit te wisselen en samen te werken. Dat is een essentiële stap in de opschaling om daarmee biobased materialen in de bouw op grote schaal toe te gaan passen.”

De provincie Zuid-Holland en iCircl spelen een belangrijke rol in de opschaling. Gert-Willem van Mourik, transitiemanager circulair en biobased bouwen provincie Zuid-Holland: “De provincie ondersteunt het initiatief op The Green Village, het laat zien dat biobased bouwen leeft!”
“Wij dagen de mensen uit om hun biobased vraagstukken in te brengen,” aldus Nico van Hoogdalem, iCircl.

Drie innovaties
Ondernemers, onderzoekers en opdrachtgevers kunnen gebruikmaken van de proeftuin om innovaties te testen. Drie projecten hebben de weg al gevonden.
1. De Bio-Circulaire binnenwand gemaakt met zeewier – BlueBlocks & CircuWall
Dit is een nieuw, flexibel en remontabel systeem voor binnenwanden. De wand bestaat uit stapelbare frames van hergebruikt hout, waarin biobased isolatiematten zijn verwerkt. De frames zijn bekleed met plaatmateriaal van zeewier.

2. Fairm Foam
Veel deuren komen al na vijf jaar op de afvalstapel en bevatten toxische lijmen. Fairm maakt een deurvulling van bio-composiet, bestaand uit mycelium en regionale vezelgewassen zoals stro, hennep of olifantsgras. De deurvulling is volledig natuurlijk, composteerbaar, licht van gewicht en geluidswerend.

3. Wollen belhokje – Het Hollands Wol Collectief
Het Hollands Wol Collectief maakt designvilt van ruwe wol om belhokjes mee te bekleden. Schapenwol wordt in Nederland als afval gezien, waarvoor betaald moet worden om het af te voeren. Wol heeft echter uitstekende akoestische kenmerken. Dat maakt het geschikt als isolatiemateriaal in belhokjes en vergaderruimtes.

Samenwerken
Wil jij ook innoveren met biobased bouwmaterialen op The Green Village? Sluit je dan aan bij Biobased Boulevard.

Neem contact op met Olivier Sinck, Projectmanager Biobased Bouwen (O.Sinck@tudelft.nl – 06 16 04 35 76) of communicatieadviseur Jehan Daal (jehan.daal@thegreenvillage.org 06 39 10 76 83 ) .

Voor persvragen kun je terecht bij persvoorlichter Karlijn Spoor: k.spoor@tudelft.nl – 06-41612272

NIEUWSBRIEF