Biocirculaire binnenwand

Remontabel bio-circulair wandsysteem

  • duurzaam-bouwen

Nederland staat voor een grote bouwopgave. Tegelijkertijd bestaat de noodzaak om de uitstoot van CO2 en stikstof in de bouw te reduceren en worden grondstoffen schaarser. Biobased bouwen, het werken met natuurlijke materialen en circulaire ontwerpmethoden, biedt een mogelijkheid om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Zo ook de binnenruimte.

De Bio-Circulaire Binnenwand is een nieuw flexibel en remontabel systeem voor binnenwanden, gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. De wand is snel en eenvoudig op te bouwen met stapelbare frames van hergebruikt hout, waarin biobased isolatiematten zijn verwerkt. De frames zijn aan beide zijden bekleed met plaatmateriaal van zeewier. Door de zeewierpanelen met losmaakbare lijm op de frames te monteren zijn de panelen, maar ook de frames, zelf zonder schade van elkaar te scheiden en ergens anders opnieuw te gebruiken.

De frames geven gebruikt hout een tweede leven dat anders door sloop en verbranding tot onnodige verhoging van CO2-uitstoot en het verlies van kostbare bronnen zou leiden. Het voordeel van zeewier als grondstof voor bouwmaterialen is dat het een snelgroeiend gewas is dat duurzaam gekweekt kan worden, en waarvoor geen land of zoet water nodig is. Tegelijk neemt het wier grote hoeveelheden Co2 en stikstof op, wat in het materiaal wordt opgeslagen. Een innovatief verwerkingsproces maakt dat er geen aanvullend bindmiddel voor het maken van het materiaal nodig is, en de platen volledig natuurlijk blijven.

Het wandsysteem is ontstaan uit een samenwerking tussen het bedrijf CircuWall, die het systeem van CircuFrames ontwierp, en de start-up BlueBlocks, die SeaWood Materials ontwikkelde. Op het kantoor van The Green Village testen zij samen het gemak van (her)plaatsen van het systeem, het functioneren van de wand als geheel en de gebruikerservaring in een reële (werk)omgeving. Voor de zeewierplaten in het bijzonder test BlueBlocks verschillende recepturen uit en het effect van wel of niet coaten van de panelen op het materiaalgedrag.

Dit is één van de projecten uit het innovatieprogramma Energie & Klimaat, dat wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-HollandMRDHTNO en InnovationQuarter. Dit programma is opgezet om duurzame innovatie in het mkb te stimuleren en realiseren.

NIEUWSBRIEF