Fairm Foam

Deur van de toekomst

  • duurzaam-bouwen

Veel deuren komen al na vijf jaar op de afvalstapel en bevatten toxische lijmen. Daar moet een circulair alternatief een oplossing voor bieden. Producenten van deuren buigen zich hier al tijden over, maar een goede vulling, het grootste deel van een deur, vormt daarbij een uitdaging. Fairm biedt daarbij een oplossing, na winst van de innovatie-challenge van de Provincie Zuid-Holland. De start-up kan haar deurvulling ontwikkelen en nu zijn er twee testdeuren op The Green Village geplaatst.

Fairm’s deurvulling is licht van gewicht en heeft geluidswerende eigenschappen. De vulling is gemaakt van een bio-composiet bestaand uit mycelium en regionale vezelgewassen, zoals stro, hennep en olifantsgras. Deze is dus volledig natuurlijk, composteerbaar en heeft een zeer kleine footprint. Dit zet de deur open voor volledig circulaire deur die kan worden hergebruikt en eindeloos gerecycled!

Door deze testdeuren nu intensief te laten gebruiken in het NoNo House leren we hoe deze zich op termijn houden en of er zich geen onverwachte afwijkingen of defecten voordoen. Verder is dit na een lang ontwikkeltraject natuurlijk een prachtige mijlpaal voor alle betrokken partners. In samenwerking met deurenproducent Waardenborg wordt gekeken naar duurzame en circulaire deuren binnen het ‘ReDoor’ concept.

De intentie is om de komende jaren de prestaties van de deur en ook het circulaire businessmodel, met terugname en demontage, verder door te ontwikkelen. Daarnaast gaat Fairm in 2023 aan de slag met het opzetten hun eerste productielijn, waar initieel de deurvulling en later ook isolatieplaten voor andere toepassingen in grote getalen geproduceerd gaan worden.

NIEUWSBRIEF