Do IoT Fieldlab lanceert 5G faciliteiten

Onderzoeksfaciliteit gestart op The Green Village

  • energiesysteem

Do IoT Fieldlab lanceert 5G faciliteiten

We zijn er klaar voor! Op 11 november vond de lancering van twee nieuwe 5G-onderzoeksfaciliteiten van het Do IoT Fieldlab plaats in het Co-Creation Centre op The Green Village. Het evenement is het startschot voor bedrijven, ondernemers, overheden en onderzoekers om gebruik te komen maken van de 5G testfaciliteiten. De twee vaste 5G-faciliteiten bevinden zich op The Green Village TU Delft Campus en Unmanned Valley in Katwijk. Daarnaast is er nog een mobiele opstelling, welke het mogelijk maakt om op locatie te testen.

The Green Village is erg trots om onderdeel uit te maken van dit project, waarbij er op ons terrein getest wordt met digitalisering in de gebouwde omgeving. In Nederland zijn we in en om het huis steeds meer sensoren aan het plaatsen en apparaten ‘slim’ aan het maken. Alles wat we ‘smart home’ noemen is simpelweg deze apparaten een internet verbinding geven zodat ze informatie met elkaar uit kunnen wisselen en we ze daardoor ook slimmer kunnen gebruiken. Deze beweging heet IoT ofwel Internet of Things (het internet der dingen).

Breed scala aan mogelijkheden
De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G ontsluiten een breed scala aan mogelijkheden. Evoluerende technologieën, zoals artificiële intelligentie, ‘augmented reality’, robotica en het Internet of Things (IoT), hebben in de toekomst een vergaande impact. De domeinen van (o.a.) mobiliteit, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid zullen grote transformaties ondergaan, met nieuwe toepassingen voor de optimalisatie van dienstverlening, besluitvorming en eindgebruikerservaring.

The Green Village en Unmanned Valley
De twee vaste 5G-faciliteiten bevinden zich op The Green Village (TU Delft Campus) en Unmanned Valley (Gemeente Katwijk). Samen met een mobiele opstelling, ontsluiten we letterlijk het potentieel voor 5G-producttesten en innovatief onderzoek op het gebied van digitale communicatietechnologie.

Lenneke de Voogd, programmamanager van het DoIoT Fieldlab: “Binnen ons fieldlab verbinden we wetenschap, bedrijven, overheid en eindgebruikers. In Delft gaan we starten met een onderzoek van Audus. Audus heeft een digitale technologie ontwikkeld voor slechthorenden, die de geluidskwaliteit verbetert van online spraaktoepassingen (zoals videobellen, mobiele telefonie, nieuwsuitzendingen). De korte reactietijden van 5G zijn cruciaal voor de effectiviteit van deze technologie in live spraak.”

Testen op The Green Village
In plaats van alle apparaten een bekabelde verbinding geven, wat erg duur is, of ze allemaal met Wi-Fi aan te sluiten, wat het internet vertraagd, is het met 5G mogelijk om een grote hoeveelheid sensoren zonder internetbekabeling op het internet aan te sluiten. Om een indicatie te geven, het Co-Creation Centre heeft zo’n 600 datastromen, vandaar dat dit gebouw vol ligt met ethernet kabels.

Dit onderwerp wordt in huizen relevant zodra we bijvoorbeeld meer slimme verlichting, koelkasten, robot stofzuigers, thermostaten, radiatorknoppen, wasmachines of gordijnen gaan aansluiten. Het slim maken van al deze apparaten biedt kansen voor comfort en energie besparing, maar daarvoor moet de telecommunicatie technologie wel toereikend zijn. Met de huidige infrastructuur moeten we alles met koperen kabels gaan verbinden, of accepteren dat het internet langzamer wordt. Om de internet verbinding in stand te houden en/of juist te versnellen, is 5G dus een geschikte oplossing.

Daarnaast biedt The Green Village een regelluwe terrein waardoor het een ideale locatie is om andere Do IoT Fieldlab innovaties te testen. Denk bijvoorbeeld aan netbeheerders die sensoren over hun hele elektra en gasnet kunnen aansluiten door op strategische plekken een gat te graven zonder de hele buis/kabel bloot te leggen zodat er een internetkabel naar de sensor kan. Hetzelfde kan voor water, infra, riolering of straatverlichting. Ook kunnen we toepassingen als de zelfrijdende auto’s en/of robots op ons terrein verwelkomen, gezien deze op ons terrein vrij mogen rondrijden.

Concreet is The Green Village al bezig met slim laden en biedt het een slim gebouw vol sensoren (het Co-Creation Centre). Daarnaast zijn we in contact om de ondergrondse infrastructuur inzichtelijk te maken met behulp van Augmented/Virtual reality. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Pokémon GO voor de infrastructuur. Ook zullen er meer sensoren worden geplaatst in en rond de woningen op het terrein.

NIEUWSBRIEF