Afstudeeropdracht bij Rainaway over groene verhardingen
De proefopstelling van Rainaway, bestaande uit twee innovatieve groene parkeerplekken, is in het afgelopen half jaar onderzocht op infiltratiecapaciteit en waterberging door student Jip Gravenberch. Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen proeftuin The Green Village, de ondernemer en kennisinstellingen.
“Het leukste was: je leert zo veel meer als je de kennis die je op de computer vindt in de praktijk gaat bewerkstelligen.” Aan het woord is Jip Gravenberch, die afgelopen februari zijn afstudeerwerk over groene verhardingen verdedigde; nu een afgestudeerd ingenieur. Hij boog zich in de voorafgaande maanden op het onderwerp groene verhardingen, en specifiek keek hij naar de infiltratiecapaciteit van de groene parkeerplekken (“Park Positive”) van het bedrijf Rainaway. Hoewel zijn onderzoek ook een uitgebreide literatuurstudie en modellering bevat, kreeg hij de kans om de handen uit de mouwen te steken en de proefopstelling gelegen op The Green Village te testen.
“Je loopt tegen zoveel meer dingen aan dan je vooraf zou kunnen denken. Daar leer je heel veel van. Zo heb ik uiteindelijk een eigen testopstelling gebouwd, die met metalen gietranden de testopstelling waterdicht maakt. Vaak worden dammetjes of zandzakken gebruikt, maar bij de opstelling van Rainaway zag ik dat er een nauwkeurigere testopstelling mogelijk was, en die heb ik toen ontworpen. Het was erg leuk om iets nieuws te bedenken daarin.” De mogelijkheid om te testen in de proeftuin bracht ook voordelen met zich mee: “Als je test in het veld, bij een gemeente, doe je een of twee testen en ga je weer door. Maar hier kun je echt bepaalde factoren uitwissen, omdat je meer tijd hebt om bijvoorbeeld de opstelling waterdicht te maken, de ondergrond te onderzoeken, bodemvochtsensoren te installeren, enzovoorts.”
Arno van Herwijnen, die vanuit start-up Rainaway de lessen weer implementeert in de productontwikkeling, is blij met de mogelijkheid om in de proeftuin te testen. De infiltratiewaardes bevestigen de werking van het product. En het onderzoek zet zich voort. Met hulp van VPdelta is een nieuwe afstudeerder aangetrokken; student Stijn Overbeek van de Hogeschool Rotterdam gaat het onderzoek het komende half jaar voortzetten. Hij kijkt er naar uit: “Jip heeft een heel interessant onderzoek opgeleverd. Ik ben nu zelf nog in de oriëntatiefase van mijn onderzoek, maar over een paar weken heb ik mijn plan van aanpak liggen, en ik kijk er naar uit om hands-on aan de slag te gaan op The Green Village!”
Ook hoofdbegeleider vanuit de TU Delft, Dr. Martine Rutten, is erg tevreden met het resultaat van dit onderzoek en blikt vooruit: “Het onderzoek van Jip heeft een goede basis gezet. Het lijkt me interessant om naar langere tijdreeksen te aan kijken, en bijvoorbeeld ook de effecten van droogte te gaan zien in de resultaten.” Volop mogelijkheden voor de toekomst!
Door Emilie Buist
Van links naar rechts: Dr. Ir. Martine Rutten (TU Delft), Jip Gravenberch (student TU Delft), Arno van Herwijnen (Rainaway), Emilie Buist (VPdelta/The Green Village), Stijn Overbeek (student Hogeschool Rotterdam)