In gesprek met de ontwerper van het 24/7 Energy Lab

Een kijkje achter de schermen van dit bijzondere project

  • energiesysteem

In gesprek met de ontwerper van het 24/7 Energy Lab

Op 14 januari werd het 24/7 Energy Lab officieel gelanceerd door Frans Timmermans gedurende de verjaardag van de TU Delft. Hoewel dit voor de buitenwereld een eerste ontmoeting met dit bijzondere project betekende, waren er veel mensen achter de schermen al jaren intensief betrokken. Een van deze techneuten is Joel Bosrup, oprichter van Wintersol en projectmanager van het 24/7 project. Terwijl The Green Village ‘s avonds langzaam leegloopt blijft het licht in de 24/7 container nog uren doorschijnen. Hoog tijd dus voor een ontmoeting met Joel!

Geboren in Zweden en afgestudeerd aan de Universiteit in Lund heeft Joel al een behoorlijk avontuur achter de rug voordat hij in Nederland neerstrijkt. Met een diploma in technische natuurkunde heeft hij gewerkt als ICT consultant, biofuel ondernemer en bij Artsen Zonder Grenzen, waarna hij voor de liefde in Nederland eindigde en zijn eigen bedrijf Wintersol oprichtte. Geïnspireerd door gelijkgestemden om duurzame energie lokaal op te slaan probeert Bosrup zo zijn bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Door de afhankelijkheid van aardgas en kolen te reduceren en het gat tussen vraag en aanbod van energie te dichten hoopt Joel zo een deel van de oplossing te bieden. Met als voornaamste motivatie op zijn 90ste terug te kunnen kijken en te kunnen zeggen dat hij echt zijn best heeft gedaan de wereld een beetje beter te maken.

Het prille begin
Een jaar na de oprichting van Wintersol kwam Joel in contact met Nils van der Blij van de TU Delft, zo’n anderhalf jaar geleden. In samenwerking met Lidewij van Trigt van The Green Village kwamen ze uit bij het idee van hernieuwbare energieopslag in een huishoudelijke omgeving en was de eerste opzet van het 24/7 Energy Lab geboren. Met een duidelijke taak voor Joel: de innovatie aan de praat krijgen, in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan praktisch ingenieurswerk, computertechniek, materieel onderzoek, maar ook projectmanagement, om alle neuzen van het gehele team dezelfde kant op te laten draaien.

“De huidige vorm van het project is een prototype, ook wel ‘fase 1’. De kleinst mogelijke werkzame versie die realistisch gezien gebouwd kan worden buiten een laboratorium. Het moest echt de praktijk raken”, aldus Joel. Met dit prototype ontdekt het team de technische uitdagingen, of de schaal klopt, of het systeem fungeert naar behoren, maar biedt het ook een gigantisch breed leerproces. Joel voegt toe: “The Green Village en de TU Delft willen in het vervolg een grotere versie bouwen en het gehele terrein van The Green Village autonoom maken. Door deze baby step te zetten maken we de weg naar de toekomst al veel toegankelijker”. Een van de grootste lessen bleek een onverwachtse portie veiligheid en regelgeving.

Veiligheid
“Het aantal uur dat we hebben geïnvesteerd in health&safety is ongelofelijk, maar het heeft ons ook ontzettend veel geleerd. We hadden niet verwacht dat er eigenlijk nog geen standaard procedure bestaat, geen normen, niemand met veel kennis om ons te assisteren. We hebben onze eigen veiligheidsevaluatie en risico inventarisatie moeten opstellen.” Zo is het team aan de slag gegaan met het toepassen en aanpassen van andere standaarden in dit project en deze context, om vervolgens met de juiste rechtvaardiging te komen. “Dit vele werk is het zeker waard geweest in dit vroege stadium, gezien we veel van ons onderzoek weer kunnen toepassen gedurende de vervolgstappen.”

Vervolgstappen
Nu de praktijktesten in volle gang zijn komen er nieuwe vraagstukken naar boven drijven. Denk bijvoorbeeld aan het kostenplaatje dat bij het inzetten van nieuwe vormen van energie komt kijken: “De kosten zullen significant naar beneden moeten gaan voordat het echt aantrekkelijk wordt om dit in de praktijk toe te passen. Ik heb er vertrouwen in dat dit ook wel gebeuren wanneer dit project van de grond komt en er in de toekomst massaal geïnvesteerd wordt in waterstof en de kosten van fossiele brandstoffen stijgen. Zo is dit ook gegaan met zonnepanelen die twintig jaar geleden nog erg duur waren.”

Een andere belangrijke vraag blijft ook nog onbeantwoord: Hoe zal de Nederlandse bewoner reageren op deze innovatie? Op The Green Village bevinden zich de eerste proefkonijnen wanneer de TU Delft en The Green Village in de volgende stap uitbreiden naar het gehele terrein, oftewel ‘fase 2’. Hiervoor zal ook gekeken worden naar extra technologieën zoals warmteopslag en windenergie. Voor Joel en zijn bedrijf Wintersol zal de focus liggen op het toepassen van de geleerde lessen en deze op andere locaties uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakantieparken, woningcorporaties, ondernemingen of kleine wijken die duurzamer te werk willen gaan.

Nadat fase 1 afgerond is zal er vanuit The Green Village eerst een ‘fase 1.5’ worden opgestart, met de pakkende titel ‘SHPLES’ – oftewel Smart Hydrogen Powered Local Energy System. Hierbij wordt voortgeborduurd op fase 1, maar ligt de uitdaging in het slimmer maken van het Energy Management Systeem, een van de overkoepelende onderdelen van het 24/7 Energy Lab. “Kunnen we weersvoorspellingen inzetten, kunnen we gebruik behoeftes voorspellen, kunnen we aan de hand van programmering de uitvoering optimaliseren?” Gezien de opzet van fase 1 hiervoor wordt ingezet zal Joel ook nauw betrokken zijn bij deze nieuwe fase.

En voor Joel?
Maar hoe ziet de nabije toekomst van Joel er zelf uit? “Op de korte termijn hoop ik dit eerste deel van het project af te ronden en dan vier weken vakantie op te nemen! Om bij te slapen, mezelf te trakteren en wat meer van de wereld te zien.” Wanneer ik hem vraag wanneer deze vakantie dan plaats moet vinden met het oog op fase 1,5, antwoordt Joel lachend in vloeiend Nederlands: “goede vraag!”. Het blijkt lastig om niet zelf 24/7 bezig te zijn met dit project.

Op de vraag naar zijn favoriete aspect van dit project benoemt hij allereerst het privilege om hier onderdeel van uit te mogen maken, maar ook het vertrouwen dat de TU Delft en The Green Village in hem getoond hebben om dit idee van de grond te krijgen. “Deze toekenning was gebaseerd op een verbale belofte en uiteraard de juiste papieren en achtergrond, maar ze zijn toch met me in het diepe gesprongen en dat is een hele eer.”

Door Caitlin Eagles

NIEUWSBRIEF