Waterstofauto naar Koning Willem I College

Nieuwe bestemming na tien jaar waterstofonderzoek

  • energiesysteem

Waterstofauto naar Koning Willem I College

Op The Green Village hebben we sinds 2014 wetenschappelijk onderzoek gedaan naar waterstof in de gebouwde omgeving. Een onderdeel hiervan was het testen met een waterstofauto. Deze experimenten zijn inmiddels afgerond. Tijd om de auto een nieuwe bestemming te geven, zodat ook anderen ervan kunnen leren.

In tien jaar tijd is er veel kennis opgedaan op het gebied van waterstof door de testen met de waterstofauto. Met deze specifieke auto, een Hyundai iX35 FCEV, wordt inmiddels geen onderzoek meer gedaan op de TU Delft. Daarom is er een nieuwe bestemming gezocht. Deze week werd de waterstofauto feestelijk overgedragen aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Hier gebruiken deelnemers van het Europese project Auto CoVE 2.0 de auto voor het ontwikkelen van lesmodules voor mbo-studenten autotechniek.

Leren en lesstof ontwikkelen
Met de waterstofauto gaat het Koning Willem 1 College kennis opdoen over waterstof en het veilig werken met waterstof. Ze ontwikkelen lesstof voor studenten autotechniek en cursussen voor hun praktijkbegeleiders. Daarnaast wordt de ontwikkelde lesstof in ruim twintig talen vertaald, zodat deze ook buiten Nederland breed toegankelijk is.

Waterstofprofessor
Bij de overdracht in Den Bosch was emeritus professor Ad van Wijk aanwezig, founding father van The Green Village en de initiatiefnemer van het Car as Power Plant-project. Hij presenteerde over waterstof in het algemeen aan de mbo-studenten van het Koning Willem I College en vertelde kort hoe de waterstofauto op de TU Delft is ingezet en gemodificeerd.

Tweede leven
Voor The Green Village is deze overdracht extra waardevol, omdat de auto nu een tweede leven krijgt. Tim Jonathan, projectmanager bij The Green Village: ‘We zijn blij dat de waterstofauto een nieuwe plek heeft gevonden en daarmee ook een nieuwe functie. Het is niet duurzaam als de auto na het onderzoek bij ons zou blijven staan zonder dat we er gebruik van maken. Op deze manier krijgt de auto een tweede leven, die ook nog eens in lijn ligt met onze ambitie: de transitie van waterstof in de gebouwde omgeving versnellen.’

NIEUWSBRIEF