Voor het eerst ook groene waterstofproductie op The Green Village

Mijlpaal binnen onderzoeksprogramma 24/7 Energy Hub

  • energiesysteem

Binnen het onderzoeksprogramma ‘24/7 Energy Hub’ hebben we een ‘Seasonal Storage System’ gebouwd dat gebruik maakt van waterstof. Er is drie jaar lang hard gewerkt om het systeem te ontwerpen, in elkaar te zetten en te testen. Het realiseren van een veilig en betrouwbaar systeem was hierbij topprioriteit. Afgelopen week hebben we een belangrijke mijlpaal behaald: we zijn begonnen met het daadwerkelijk maken van groene waterstof.

Het ‘24/7 Energy Hub’ onderzoeksprogramma werd gelanceerd tijdens de Dies Natalis in 2022. Er is sinds die tijd enorm veel gebeurd. Stap voor stap is gewerkt aan het goed laten samenwerken van de onderdelen van het systeem, zoals de batterij, de compressor en de brandstofcel. Een belangrijke mijlpaal behaalden we in mei van dit jaar: er werd succesvol getest of het systeem lekdicht is en of het systeem de hoge druk aan kon. De lek- en druktesten maken onderdeel uit van een uitgebreide veiligheidsstudie. De veiligheidsstudie is op te vragen via deze pagina.

Groen licht voor waterstof
Na het afronden van de volledige veiligheidsstudie stonden alle lichten op groen om het systeem in werking te stellen en daadwerkelijk waterstof te maken. Het systeem draait sinds deze week op dagelijkse basis en produceert waterstof.

Energie Management Systeem (EMS)
Daarnaast is er hard gewerkt aan een Energie Management Systeem (EMS). Deze software zorgt ervoor dat er zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt kan worden van het Seasonal Storage System, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Moet er bijvoorbeeld zoveel mogelijk waterstof worden gemaakt of is het doel om netcongestie zoveel mogelijk tegen te gaan? De eerste versie van het EMS is afgelopen week geïnstalleerd en de eerste testen worden nu de gedaan.

Taart
Genoeg reden voor taart! Partners van het eerste uur: Wintersol, HyET, Nedstack en Haagsche Hogeschool waren allemaal aanwezig om dit moment te vieren. Samen kijken we uit naar het vervolg: het moment dat de brandstofcel live gaat, naar verwachting in de loop van volgend jaar.

  • Over 24/7 Energy Hub
    In het onderzoeksprogramma 24/7 Energy Hub faciliteren we onderzoek naar Buurt Energie Systemen waarin zo veel mogelijk energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt. Een van de belangrijkste grote projecten binnen dit onderzoeksprogramma is het ‘Seasonal Storage System’. In dit project wordt het overschot aan zonne-energie in de zomer deels opgeslagen in een batterij en deels gebruikt voor de productie van waterstof door middel van electrolyse. Het waterstof slaan we op in cilinders, onder hoge druk. In het geval van een energie tekort in de zomer kan de batterij direct bijspringen. In de winter wordt het tekort aangevuld met waterstof: door middel van een brandstofcel wordt het opgeslagen waterstof weer omgezet in elektriciteit.

Meer informatie

Roby van Praag

Roby van Praag

Programmamanager 24/7 Energy Hub
Lidewij van Trigt

Lidewij van Trigt

Projectmanager energietransitie
NIEUWSBRIEF