PULSAQUA

Waterkwaliteit meten met citizen science

  • klimaatadaptief

Waterkwaliteit is van groot belang voor onze leefomgeving en gezondheid. Toch is lokale informatie over klimaat en water schaars. PULSAQUA wil betrokken bewoners in staat stellen om zelf de waterkwaliteit van sloten, kanalen en rivieren in hun buurt te monitoren. Maar op het moment zijn de gevalideerde sensoren die we daarvoor kunnen gebruiken niet betaalbaar voor een gemiddeld huishouden.

Goedkopere opties zijn vaak van onbetrouwbare kwaliteit of te complex voor een beginnend onderzoeker. Om er toch voor te zorgen dat het monitoren van waterkwaliteit toegankelijk is voor iedereen, heeft PULSAQUA de MeasureMate ontwikkeld.

MeasureMate
PULSAQUA wil mensen de kans bieden om kennis te vergaren en deze in te zetten om hun leefomgeving te verbeteren. De MeasureMate is een gebruiksvriendelijk en betaalbaar do it yourself monitoringskastje met ruimte voor vier verschillende sensoren. De functionaliteit van het kastje kan daardoor precies afgestemd worden aan de wensen van de eindgebruiker. Daarnaast is er ruimte voor een minicomputer die de data kan verzamelen, opslaan en delen op een dataplatform. Zo zorgt de MeasureMate dat informatie over waterkwaliteit voor iedereen toegankelijk is.

Testen op The Green Village
Op The Green Village test PULSAQUA de MeasureMate op verschillende aspecten. Allereerst testen ze het kastje op weersbestendigheid. Daarbij worden de goedkopere sensoren onderzocht op betrouwbaarheid. Door regelmatig handmatige metingen te doen met de duurdere en gevalideerde sensoren, kunnen ze de data van de MeasureMate vergelijken en valideren. Daarbij wordt de invloed van fouling (groene aanslag door algen) op de kwaliteit van de metingen onderzocht.

Tot slot werkt PULSAQUA aan een dataplatform, waar de informatie over de waterkwaliteit te vinden zal zijn. Met feedback van bezoekers en gebruikers maken zij het platform gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker.

Ook bijdragen aan de MeasureMate? Word Science Citizen! Via deze aanmeldlink kun je je opgeven voor co-creatiesessies die bijdragen aan de ontwikkeling van de MeasureMate.

 

 

NIEUWSBRIEF