Dimeta

rDME als duurzaam alternatief voor LPG bij afgelegen woningen

  • energiesysteem

Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten ook dunbevolkte plattelandsgebieden deel uitmaken van de energietransitie. Meer dan 137 miljoen Europeanen en een miljard mensen wereldwijd wonen en werken in landelijke, afgelegen gebieden die niet zijn aangesloten op het hoofdgasnet.

Dimeta test in ons fieldlab hoe een mengsel van DME/LPG kan worden gebruikt om woningen in afgelegen gebieden van warmte te voorzien zonder aanpassing van bestaande apparaten. Dit draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.

Energietransitie in afgelegen gebieden
In deze afgelegen gebieden zijn gas- en elektriciteitsnetwerken beperkt, wat leidt tot een grote afhankelijkheid van koolstofrijke fossiele brandstoffen zoals olie of steenkool of schoner vloeibaar petroleumgas (LPG) voor verwarming, warm water en koken. Dit speelt niet zo zeer in Nederland, maar wel in Europese landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hernieuwbare vloeibare gassen zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

De innovatieve oplossing
Hernieuwbare en gerecyclede koolstof DME (rDME) is een duurzaam vloeibaar gas dat wordt geproduceerd op basis van verschillende grondstoffen, zoals restafval. Door de chemische overeenkomst tussen DME en LPG kan DME tot 12% worden gemengd met LPG, waardoor een naadloze overgang naar schonere energiebronnen mogelijk wordt.

Als antwoord op de dringende noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken, draagt het mengen van duurzame brandstoffen in bestaande toepassingen en infrastructuur bij aan het onmiddellijk verminderen van de CO2-uitstoot. DME kan ook in 100% zuivere vorm worden gebruikt en vormt dan een duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen die nu nog worden gebruikt. Bovendien is DME een schone brandstof die de luchtkwaliteit kan verbeteren in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Testen op The Green Village
Bij The Green Village installeerde Dimeta een standaard LPG-ketel voor verwarming en warm water voor de bewoners van Pret-a-Loger. Cilinders met een DME/LPG-mengsel worden geleverd om deze cv-ketel van brandstof te voorzien. Het plan is om een ruimteverwarmer en kooktoestel te installeren. Deze apparaten worden allemaal gevoed met een mengsel van DME en LPG om de voordelen te demonstreren en feedback van gebruikers over de prestaties te verzamelen. Daarnaast worden de emissies gemonitord om aan te tonen dat DME kan bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit.

 

 

 

NIEUWSBRIEF