PCM

Vernieuwende en betaalbare warmte-opslag dankzij PCM buffer

Afgelopen juli is een nieuw experiment in DreamHûs gestart. Flamco en Bouwgroep Dijkstra Draisma testen een innovatieve manier om gebouwen te verwarmen en opgewekte warmte voor een langere periode op te slaan.

Het doel van DreamHûs is om betaalbare, gebruikersvriendelijke oplossingen voor verduurzaming van woningen uit te testen en toe te passen in de praktijk. Dit experiment zet in op Phase Changing Materials (PCM). Hiermee wordt warmte opgeslagen in een ‘vaste stof’, die qua structuur vergelijkbaar is met zout en vloeibaar wordt bij hogere temperatuur. Deze faseovergang kost veel energie (warmte) en die kun je later gebruiken wanneer het nodig is. Op het moment dat koud water door een leiding stroomt, omgeven met PCM, verwarmt het water.

Diem Kempers van Flamco over het experiment: “Met PCM maken we het mogelijk om warmte compacter en langer op te slaan. Hierdoor gaat minder energie verloren. Het is duurzaam, betaalbaar én efficiënt.”

Testen op verschillende energiebronnen
De zogenaamde PCM-buffers zijn geschikt voor bestaande woningen met energielabel B. Het concept wordt getest op verschillende energiebronnen in de woningen, bijvoorbeeld gekoppeld aan een warmtenet of All Electric woningen en aan het einde van het jaar met een H2 ketel. Voor ieder type wordt een PCM-bufferoplossing op maat ontwikkeld. Het is een betaalbare manier voor verduurzaming. Tijdens het experiment wordt onder andere getest hoe het buffersysteem reageert op de verschillende temperatuurregimes, stooklijnen en systemen. Daarnaast worden de efficiëntie van het systeem (zowel technisch als woonlasten) en de bewonerservaring gemonitord. Bewoners kunnen hun ervaringen delen door middel van vragenlijsten en interviews.

Voor meer informatie
Contact Lidewij van Trigt, Project Manager Energie & Mobiliteit – Lidewij.vanTrigt@thegreenvillage.org

NIEUWSBRIEF