Office Lab 2.0

Nóg meer ruimte voor innovatie, onderzoek en ontmoeting

  • duurzaam-bouwen

Een binnenwand van zeewier, zonnepanelen in combinatie met een groendak, elektrochroom glas: drie voorbeelden van innovaties die de laatste jaren in ons kantoor (Office Lab) zijn getest. Steeds meer ondernemers, onderzoekers en startups testen energiezuinige, circulaire, biobased of natuurinclusieve innovaties waarmee ze gebouwen toekomstbestendig maken. Om de benodigde ruimte te blijven bieden, breiden wij ons Office Lab op een duurzame manier uit.

The Green Village is meer dan een fysieke testlocatie voor innovatie en onderzoek. Het is ook een belangrijke flexplek en ontmoetingsplaats. Dagelijks ontmoeten mensen elkaar tijdens evenementen, vergaderingen en workshops, maar ook spontaan op het terrein of bij de koffieautomaat. Mensen met verschillende achtergronden: wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en burgers. Daarom is in de ontwerpfase veel aandacht besteed aan een duurzaam ontwerp waarin plaats is voor de drie functies van ons kantoor: experimenteren, werken en ontmoeten.

Modulaire uitbreiding
In oppervlakte zal het kantoor ongeveer verdubbelen om voor nu en de toekomst in de ruimtebehoefte te voorzien. Office Lab 1.0 is destijds ontworpen met het modulaire bouwprincipe van Sustainer. Een bewuste keuze, om de flexibiliteit te hebben om in de toekomst uit te kunnen breiden.
In die tijd was The Green Village een van de eerste afnemers van dit bouwsysteem. Nu is The Green Village de eerste afnemer die gaat uitbreiden met het huidige systeem. Een interessante test en leercasus voor Sustainer. Werkt het uitbreiden zoals gedacht? Zijn er nog praktijkervaringen waarvan ze kunnen leren om het de volgende keer anders of gemakkelijker te laten verlopen?

Lees hier meer over het modulaire systeem van Sustainer.

Duurzame keuzes
De uitbreiding van het Office Lab 2.0 wordt niet alleen gedaan om onderzoek naar duurzame innovatie te faciliteren. Het kantoor is in de basis al ontworpen met verschillende duurzame maatregelen:

  • Ventilatie van het Office Lab 2.0 vindt plaats middels een “lage druk luchtbehandelingskast (LBK)” van Orange Climate – Verhulst. Door het toepassen van grotere kanalen en een grotere kast wordt de luchtweerstand lager en is er minder energie nodig voor het ventileren van het kantoor.
  • Een groot deel van het energieverbruik van kantoren zit in het koelen van deze gebouwen. In het Office Lab 2.0 vindt deze koeling op een passieve manier plaats met behulp van “phase changing materials (PCM’s)” van Orange Climate – Autarkis. De PCM’s zijn verwerkt als onderdeel van de LBK en zijn, samen met de slimme aansturing, een doorontwikkeling van de klimaattoren van het Co-Creation Centre, die tijdens het onderzoeksproject Converge is ontwikkeld. De PCM’s die in het Office Lab 2.0 worden toegepast zijn deels panelen die overgebleven zijn uit dat onderzoek en dus circulair.
  • Het verwarmen van het Office Lab 2.0 kan plaatsvinden via het lage temperatuur, open warmtenet. De reden voor deze aansluiting is niet vanwege de warmtevraag van het gebouw, maar veel meer vanwege de mogelijkheid om onderzoek te kunnen doen naar het bidirectioneel in kunnen zetten van warmtenetten [link warmtestraat]. De gebouwinstallatie, mede ontworpen en ontwikkeld door Dr. ir. Peter van den Engel en Warmtebouw, is ontworpen om gebruik te maken van warmte uit het warmtenet, en voorbereid om rest- of bodemwarmte terug te leveren aan het net.
  • Het verwarmen en koelen van het gebouw is ook actief mogelijk door gebruik te maken van een warmtepomp in combinatie met een tweetal bodemlussen van 500m. De bodemlussen zijn onderdeel van een onderzoek van Canopus naar het doen van gestuurde boringen voor bodemlussen.
  • Het afgiftesysteem bestaat voor een groot gedeelte uit klimaatplafonds van Inteco. Deze panelen hangen aan het plafond en zorgen voor de nodige verwarming of koeling van de ruimte. Door gebruik te maken van een 4-pijpssysteem icm 6-wegkleppen is het mogelijk om afzonderlijke ruimtes tegelijkertijd te verwarmen of te koelen.
  • Het Office Lab 2.0 wordt vanaf de basis uitgebreid gemonitord. Onder andere vindt er energiemonitoring plaats van alle installaties en bronnen en alle ruimtes (elektriciteitsverbruik, warmtemetingen van de klimaatplafonds en warmtemetingen van de ventilatie). Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met tenminste de volgende sensoren: luchttemperatuur, relatieve luchtvochtigheid, temperatuur op leefniveau, CO2, TVOC, aanwezigheid, beweging, bezetting, geluidsdrukniveau, lichtintensiteit, rookmelders, deur/raamstandsensoren. Daarnaast zijn alle ruimtes uitgevoerd met ladderbanen langs het plafond en plug-and-play infrastructuur waardoor het makkelijk mogelijk is om nieuwe installaties of sensoren te plaatsen en aan te sluiten. Op die manier is onderzoek doen nog makkelijker.
  • Voor de verlichting van het kantoor wordt door Schneider Electric / DC Systems ism Atomis en Microsens gebruik gemaakt van gelijkspanning (DC) en PoE. Op deze manier wordt efficient gebruik gemaakt van energie en de aanwezige data bekabeling in het gebouw.
  • Het gebouwbeheersysteem dat alle installaties aanstuurt wordt geleverd door Priva ism bGrid. In het Office Lab 2.0 wordt gebruik gemaakt van Priva Eco om met behulp van voorspellende regeltechniek en AI het gebouw slim aan te sturen.
  • Het grootste deel van de binnenwanden, kozijnen en gevels die onderdeel waren van het oude Office Lab worden hergebruikt in het Office Lab 2.0. De nieuwe gevelpanelen worden bevestigd met houten spijkers! De verf die wordt toegepast op de gevel is biobased.
  • De dakkoepels die zorgen voor het nodige daglicht in de ruimtes wordt gebruik gemaakt van circulaire Velux kozijnen. De dakopstanden zijn aangepast aan de afmetingen van de bestaande kozijnen.
  • De akoestische isolatie die wordt toegepast is gemaakt van hergebruikte spijkerbroeken – Métisse. Op advies van Dr.ir Martin Tenpierik wordt deze isolatie ingezet om het akoestisch comfort van de ruimte te verbeteren. De pakketten van 4cm zijn aangebracht tegen het plafond.
  • De nieuwe keuken – NoWa Kitchen – is biobased, eenvouding losmaakbaar en modulair
  • Het tapijt van Interface is gemaakt van oude en aangespoelde visnetten. Door gebruik te maken van deze afvalstroom worden stranden over de hele wereld opgeruimd. Interface neemt oude tapijttegels van haar afnemers weer in voor hergebruik. De tegels die nog in goede conditie zijn worden gereinigd en gesorteerd op kleur. Deze kleurmixes kunnen weer opnieuw aangeboden worden. Het oude Office Lab was voorzien van deze mixen met tegels. Uiteraard worden deze tegels in het Office Lab 2.0 weer opnieuw gebruikt. Driedubbel circulair dus!
  • Het bestaande meubilair komt terug in het nieuwe kantoor. De stoelen, tafels en bureau’s die daarnaast nog nodig zijn afkomstig uit andere gebouwen op de TU Delft campus. Circulair meubilair.
  • Een groter kantoor betekent ook meer toiletten. Het nieuwe urinoir wordt gemaakt door PW&C. Door gebruik te maken van het waswater voor het doorspoelen van het urinoir wordt al gauw 3-6L per toiletbezoek bespaard.
  • Op het dak van het Office Lab ligt een opstelling van Paviljoen III. Door gebruik te maken van een groendak in combinatie met zonnepanelen is het mogelijk om zowel water te bufferen, biodiversiteit te bevorderen als beschaduwing te geven aan het gebouw en energie te produceren.
  • Voor de plekken waar extra belasting van het dak niet mogelijk is wordt gebruik gemaakt van Roofclix. Deze witte lichtgewicht tegels reflecteren het zonlicht en houden het dak koel. Op die manier is minder energie nodig voor koeling van het dak.
  • Het regenwater verlaat het dak via regenpijpen aan de buitenzijde van de gevel. Op zich niets nieuws, behalve dat deze regenpijpen in de oude situatie inpandig zaten. In de nieuwe situatie is het makkelijker mogelijk om innovaties te testen op het gebied van hergebruik van regenwater.

Pijlers om rekening mee te houden bij de bouw
The Green Village is meer dan een fysieke experimenteerruimte voor innovatie en onderzoek. Het Office Lab heeft drie pijlers die in het nieuwe kantoor terugkomen.

  1. Het fieldlab is een ontmoetingsplek voor bezoekers van The Green Village en een ruimte waar verschillende partijen elkaar treffen. Een van de manieren waarop creatieve ideeën en oplossingen voor de verschillende uitdagingen tot stand komen is als mensen elkaar ontmoeten. In ons fieldlab vinden deze ontmoetingen gepland, maar ook ongepland plaats. Tijdens evenementen, vergaderingen en workshops, maar ook spontaan op het terrein of bij de koffieautomaat waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten; wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en burgers. Op die manier biedt The Green Village ruimte voor zogenaamde Triple Helix interacties.
  2. Het Office Lab 2.0 biedt werkplek voor het team van The Green Village, maar ook voor onze TU collega’s, studenten, ondernemers, ambtenaren en andere partijen om samenwerking te bevorderen. Daarnaast zijn er vergader- en flexwerkplekken voor hen die het fieldlab benutten voor onderzoek, experimenten of inspiratie.
  3. Ondernemers en onderzoekers kunnen hier experimenteren in een “real life setting”. Voor veel van de projecten en experimenten die plaatsvinden op The Green Village terrein is praktijkonderzoek een belangrijk onderdeel.

Samenwerkingspartners
Office Lab 2.0 wordt gerealiseerd met de Campussubsidie van Provincie Zuid-Holland. De partijen die aan het nieuwe kantoor werken: Sustainer, Uitvindersgilde, Warmtebouw, Priva, bGrid, Spie, Groenewegen, Vertic, Nowa Kitchen, Orange Climate – Verhulst, Espero, DC Systems – Schneider Electric, Atomis, Microsens, Interface, Leon Hoogendoorn, Canopus, Wurks, Paviljoen III, Roofclix.

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Tim Jonathan

Tim Jonathan

Tim Jonathan

Manager operaties & realisaties
NIEUWSBRIEF