Co-Creation Centre

Onderzoek, co-creatie en inspiratie

  • duurzaam-bouwen

Het Co-Creation Centre is verzameling van verschillende onderzoeksprojecten. Samen vormen ze een duurzaam en innovatief glazen gebouw op The Green Village, dat sinds juni 2020 dienst doet als evenementen centrum en ruimte biedt aan zo’n 200 gasten. Zo vormt het Co-Creation Centre het hart van The Green Village, waar door innovatie en co-creatie stappen worden gezet naar een duurzame toekomst.

Het meest bijzondere aan het Co-Creation Centre, of kortweg CCC, is dat het feitelijk een verzameling van verschillende onderzoeksprojecten is, uitgevoerd door consortia van wetenschappers van TU Delft en ondernemers.

EnergyPiles
Bij de bouw van het Co-Creation Centre zijn er EnergyPiles onder de glazen constructie geplaatst door Associate Professor Phil Vardon en PhD kandidaat Ivaylo Pantev. Zo kan het Co-Creation Centre warm of koel gehouden worden door de fundering, dankzij de natuurlijke temperatuur van de ondergrond. Door nu onder andere meerjarig te testen en te monitoren, kan onderzoek gedaan wordt naar de onderlinge werking en prestaties van de EnergyPiles, zowel in relatie tot de energieprestatie in het gebouw als de effecten van de belasting van het gebouw op de EnergyPiles.

Circuton
Hier bovenop bevindt zich Circuton, door C2CA, een startup vanuit TU Delft en GBN Groep. Samen hebben zij een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee beton 100% gerecycled kan worden. Circuton is een nieuw circulair bouwmateriaal, dat gebruik maakt van gerecycled beton. Met dit nieuwe materiaal, dat dezelfde constructieve eigenschappen heeft als ‘regulier’ beton, willen de onderzoekers en ondernemers de gehele betonketen, en in bredere zin, de bouw verduurzamen. Dat vereist, naast technologisch robuuste innovaties, brede ketensamenwerking.

Bouwen met glas: glas als demontabel en constructief materiaal
Geen hulpconstructie, geen stalen balken. Uitsluitend glas en siliconen dragen het gebouw. Op de glazen vinnen, ruim 5 meter hoog en bestaande uit drie glasplaten van 12 mm dik met een Sentry tussenlaag, rust de gehele last van het dak. De enorme triple glas panelen, van ruim 5 meter hoog en zo’n 5,5 cm dik, verzorgen de stabiliteit van het gebouw. De glazen draagconstructie is van papier naar praktijk gebracht door visie, inzet en doorzettingsvermogen van een aantal hoofdrolspelers: Diana de Krom, ABT, Wout Hoogendoorn Si-X, Rob Nijsse, TU Delft en Hubert Linssen, The Green Village en overall projectleider. “Er is gekozen voor een glazen constructie, omdat glas zo’n fraai en veelzijdig materiaal is. Glas heeft als duurzame grondstof zand, het is 100% recyclebaar, het rot niet, roest niet, laat veel licht door en het is ook nog eens mooi om te zien”, aldus Rob Nijsse, hoogleraar Building Engineering bij de faculteit Civiele techniek van TU Delft.

Klimaattoren
Tegelijk met de ontwikkeling van de glazen bovenbouw is ook het onderzoek gestart van het Converge-consortium. Het consortium bestaat uit wetenschappers vanuit de faculteit Werktuigbouw van TU Delft onder leiding van professor Bart de Schutter, hoogleraar Systems & Control en marktpartijen, waaronder Priva, Hunter Douglas en Van Dorp Installaties. Bert van Dorp: “Vanuit Van Dorp dochter Orange Climate willen wij de partij zijn op het gebied van innovatieve, duurzame oplossingen op het gebied van binnenklimaat. Voor de klimaattoren bij het Co-Creation Centre kijken wij samen met de andere bedrijven en onderzoekers onder andere naar de toepassing van PCM, phase changing materials, om het glazen gebouw comfortabel te krijgen en te houden. Ook bij extreme temperaturen.”

NIEUWSBRIEF