Bufferblock

Bufferblock als alternatief voor IT/DT-buizen

  • klimaatadaptief

Het Bufferblock kan naast een waterbergend systeem (zoals infiltratiekratten) ook als infiltratie/drainage transport rioolbuis toegepast worden.

Twee jaar lang werd het Bufferblock getest als waterberging op The Green Village en inmiddels is het al toegepast in vijf projecten, namelijk in Capelle aan de Ijssel, Diergaarde Blijdorp, Zevenkamp, Dordrecht en Zwijndrecht. Tijdens het uitvoeren van deze projecten kwam naar voren dat opdrachtgevers graag ook het systeem zouden aansluiten op bestaande DT-riolen. Naar aanleiding hiervan is Bufferblock een IT/DT riool gaan ontwikkelen die zowel water kan infiltreren in bodem, dan wel kan draineren. De Bufferblocks worden als waterberging gecombineerd met traditionele DT buizen om het geïnfiltreerde water uit de berging vertraagd af te voeren richting oppervlaktewater of HWA-riool. Hierdoor kun je het gehele systeem opbouwen met hetzelfde product.

De Bufferblock IT/DT-buis onderscheidt zich van traditionele IT/DT-buizen in onder andere de sterkte. Door de hoge sterkte van de blokken hoeven de blokken niet diep aangelegd te worden en kan met een beperkte gronddekking zware verkeerslasten gedragen worden. Dit kan een voordeel zijn in situaties waarbij de buizen relatief ondiep aangelegd moeten worden en waarbij de bovenlaag zwaar belast wordt. Dit is één van de grote voordelen ten opzichte van traditionele IT/DT-buizen. Ook kan deze alternatieve oplossing prijstechnisch goed concurreren met traditionele IT/DT-buizen.

De doorstroom oppervlakte van de twee openingen is in totaal 1.334 cm2 en is vergelijkbaar met de oppervlakte van een rioolbuis met een diameter van 400 mm. IT/DT-buizen worden onder andere gebruikt om het waterpeil in de bodem te reguleren. Op de Waterstraat zal het Bufferblock-systeem als alternatief voor IT/DT-buizen getest worden, waarbij het infiltrerend vermogen en werking op langere termijn getest zal worden.

Onderdeel van

NIEUWSBRIEF