OfficeVitae rondt testperiode af

?Energie besparen en comfort op peil houden gaat samen??Energie besparen en comfort op peil houden gaat samen?

  • energiesysteem

OfficeVitae rondt testperiode af

De zit-sta bureaus zijn inmiddels door OfficeVitae weggehaald. Ook de klok die vertelde wanneer je het bureau in sta-positie moest zetten, is verdwenen. Het invullen van de dagelijkse enquête over het welbevinden en klimaat in het kantoor hoeft niet meer. De testperiode van OfficeVitae in het Office Lab van The Green Village is afgerond. Wat leverde het op?

Naast bovengenoemd meubilair bestaat het systeem van OfficeVitae onder andere uit sensoren die in het kantoor bevestigd zijn en lokale vloerverwarming. Deze onderdelen van het Building Management System van OfficeVitae en haar partner Climotion werden geïnstalleerd in het Office Lab op The Green Village. Iedereen die daar werkt is er nadrukkelijk op ingesteld om aan dit soort experimenten mee te werken, het is niet voor niets het office lab.

Data verzamelen
Doel van het onderzoek was om in de winterperiode energie te besparen. Daarvoor was het nodig lokale (gebruikers-)data te verzamelen en daarmee verschillende scenario’s van het klimaatsysteem te testen. Die data zijn de objectieve variabelen temperatuur, CO2, luchtvochtigheid, licht en geluid. Ook subjectieve data over het comfort dat mensen in het kantoor ervaren werden opgehaald.

Andere gewenste uitkomst van de proefperiode was het schrijven van een gemeenschappelijke propositie met partners.

Datagedreven vitaliteitsplatform
Vitaliteit op het werk wordt niet alleen bepaald door factoren die met het gebouw te maken hebben, is de visie van OfficeVitae. Ook de mensen zelf hebben daar invloed op. Deze combinatie van factoren integreert OfficeVitae in een datagedreven vitaliteitsplatform. Hierin worden persoonlijke wensen van kantoormedewerkers op het gebied van comfort en vitaliteit zoveel mogelijk gematcht met het gebouw en de best passende werkplek.

Warme trui aantrekken
Tako Werts, CEO van OfficeVitae: ‘Het gaat erom hoe mensen zelf het binnenklimaat ervaren. Wat voor de een warm is, is voor de ander koud. Wanneer we de temperatuur naar beneden brengen, zal een deel van de mensen het te koud vinden en – waarschijnlijk – gaan werken waar de vloerverwarming is, of actiever worden door aan een zit-sta bureau te gaan werken. Een warme trui aantrekken is natuurlijk ook een goede oplossing.’ Hij vervolgt: ‘Op die manier blijft het comfortniveau op peil. Niet iedereen heeft dezelfde normen als het gaat om comfort.’ Juist door de objectieve en subjectieve data naast elkaar te leggen, ontstaan waardevolle inzichten. ‘Maar om in de herfst en winter bruikbare data te verzamelen moet het natuurlijk wél koud zijn. Daarom hebben we na de lange warme zomer van 2018 het onderzoek op The Green Village met een paar weken verlengd.’

‘Niet iedereen heeft dezelfde normen als het gaat om comfort’

Gezamenlijk knelpunten identificeren
Het is de rol van The Green Village om innovaties verder te helpen in hun traject naar grootschalige toepassing in de praktijk. Het gezamenlijk identificeren van knelpunten is daarvan een belangrijk aspect. Willy Spanjer, project manager bij The Green Village, begeleidde OfficeVitae. Over de toegevoegde waarde van The Green Village zegt ze: ‘Toen wij het Office Lab als kantoor in gebruik namen, heeft OfficeVitae het direct kunnen benutten als testlocatie. Ze hebben een koppeling gemaakt tussen hun systeem en de aanwezige techniek in het gebouw. Ook hebben ze de mensen op kantoor intensief betrokken bij hun onderzoek door middel van enquêtes en interviews. Zo is in deze vroege fase van ontwikkeling waardevolle feedback van echte gebruikers ontstaan waarmee ze hun innovatie verder hebben kunnen ontwikkelen.’ Via het netwerk van The Green Village heeft OfficeVitae regelmatig hun concept kunnen presenteren aan verschillende doelgroepen en op die manier al in een vroeg stadium met de potentiële klant om tafel gezeten.

Wat vond OfficeVitae ervan?
Tako vindt The Green Village ‘een superlocatie om de kinderziektes uit je innovatie te halen zonder dat je gelijk wordt afgerekend door een klant.’ Hij ervaarde zijn verblijf hier als veilig en vond de mensen meewerkend en enthousiast. ‘We hebben veel geleerd en kunnen dat in een groter project toepassen. Dat was ook de hele insteek van deze test: klein beginnen en dan opschalen.’

Conclusie van de testperiode
Het resultaat mag er zijn want OfficeVitae concludeert in haar rapport dat het bij koud weer verlagen van de centrale temperatuur in een klein kantoor als dat van The Green Village kan leiden tot aanzienlijke energiebesparing (>10%) terwijl het individuele comfortniveau behouden kan blijven. Hoe? In het bijzonder door lokale vloerverwarming en in mindere mate door zit-sta bureaus. Waarbij deze laatste gezondheidsvoordelen hebben. Om dit te bewijzen, moet verder onderzoek gedaan worden in grotere kantooromgevingen.

En nu?
OfficeVitae is, naast Arup en Unica, een van de drie winnaars van de ‘EnergyChallenge SmartBuilding Zuid-Hollandplein 1’; de opdracht om het Provinciegebouw slimmer, comfortabeler en energiezuinig te maken. Een challenge die past binnen de ambitie dat alle provinciegebouwen voor 2040 klimaatneutraal zijn. Tako: ‘En het sluit aan bij onze ambitie, namelijk het creëren van gezonde en duurzame kantoren waarbij de workplace vitality optimaal is en tegelijkertijd het energieverbruik daalt.’

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Tako Werts via www.officevitae.com

NIEUWSBRIEF