Nederlands schapenwol: van afval naar waardevol

Help mee met innoveren!

  • duurzaam-bouwen

Nederlands schapenwol: van afval naar waardevol

Wist je dat we schapenwol in Nederland nu vaak behandelen als afval? Jaarlijks blijft zo’n anderhalf miljoen kilo wol ongebruikt. Mirthe Snoek en Janne de Hoop van Hollands Wol Collectief brengen daar verandering in. Nederlands wol is een goed alternatief voor allerlei milieubelastende kunststoffen en zeer geschikt voor toepassingen in woningen en andere gebouwen. Om de toepassingen te realiseren moet er nog wel meer getest worden. Jij kunt helpen om dit mogelijk te maken!

Voor grootschalige productie van warme truien en andere kleding is de Nederlandse wol, die een beetje kriebelt, nu niet goed genoeg. Maar voor allerlei vormen van bekleding en voor afwerking van interieurs leent het zich uitstekend. Mogelijke interieurtoepassingen zijn akoestische panelen en behang gemaakt van wol. De voordelen daarvan zijn groot, door de hoge isolatiewaarde, goede brandwerendheid, sterkte van het materiaal en de esthetiek.

Akoestische panelen en behangrollen
Maar voordat de akoestische panelen en behangrollen in de winkel liggen, is er eerst meer onderzoek nodig. De vragen die nu beantwoord moeten worden zijn:

  • Hoe kun je vilt het beste op panelen of de muur bevestigen, zodanig dat het ook weer is te verwijderen voor hergebruik?
  • Wat is de akoestische waarde en hoe kun je die het beste benutten?
  • Hoe kun je het materiaal het beste onderhouden en schoonhouden?

Help jij mee?
Mirthe en Janne werken fulltime aan hun startup. Ze halen al omzet uit verkoop van wolvilt en vulmateriaal, maar zijn nog niet winstgevend. Om een stap verder te komen, is vervolgonderzoek op The Green Village noodzakelijk. Donaties aan dit project gebruiken ze om nieuwe testopstellingen te bouwen, metingen uit te voeren en voor begeleiding bij het testen.

Help jij mee dit mogelijk te maken? Jouw bijdrage komt 100% ten goede aan dit duurzame en kansrijke testproject. Kijk op support.thegreenvillage.org wat jij kunt doen.

NIEUWSBRIEF