Samenwerken op het gebied van klimaat- en wateruitdagingen

Hon. Mia Amor Mottley, minister-president van Barbados bezoekt TU Delft

  • energiesysteem
  • klimaatadaptief

Samenwerken op het gebied van klimaat- en wateruitdagingen

Vandaag ontvingen wij Hon. Mia Amor Mottley, minister-president van Barbados, met een delegatie bestuurders in de water- en klimaatsector. Het bezoek stond in het teken van samenwerking op het gebied van klimaat en wateruitdagingen.

Gelegen aan de oostgrens van het Caribische archipel, bevindt Barbados zich in de vuurlinie van de jaarlijkse Atlantische orkanen, die door klimaatverandering steeds vaker voor zullen komen. Tijdens het bezoek hebben vooraanstaande wetenschappers van de TU Delft hun baanbrekende onderzoek op het gebied van waterbescherming, klimaatadaptatie en duurzame energie gedeeld.

Onze rector magnificus Tim van der Hagen ontving de delegatie. Vervolgens leidde Professor Ellen van Bueren, die over uitgebreide expertise beschikt op het gebied van de Caribische regio, ons op een verrijkende wijze door de ochtend. Professor Miro Zeman, de vooraanstaande ‘Photovoltaic’ expert van TU Delft, deelde zijn inzichten over de energietransitie. Hierbij belichte hij welke kansen Barbados heeft in dit domein. Dr. Stefan Prfenninger-Lee bouwde voort op dit thema door de haalbaarheid van een 100% duurzaam energiesysteem te verkennen.

“Het is fantastisch dat we een frontrunner van klimaat in de Cariben mochten ontvangen bij ons op de TU Delft. Vooral de integrale duurzame ontwikkeling op het vlak van energietransite, waterbeheer en adaptatie van de gebouwde omgeving is van cruciaal belang voor een duurzame toekomst van alle Caribische eilanden. Door samen te werken met lokale instituten en inwoners leren we van elkaar en versterken we gezamenlijk onze aanpak rondom klimaatverandering”, aldus Ellen van Bueren.

Hierna ging Professor Stefan Aarninkhof, decaan van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, dieper in op de vraag “Hoe maken we onze samenleving toekomstbestendig?”. Daarbij maakte hij de koppeling met waterbeheer. Professor Merle de Kreuk illustreerde met praktijkvoorbeelden de wateruitdagingen waarmee Barbados te maken heeft. Ze benadrukte de rol van initiatieven zoals TU Delft | Global Initiative en TU Delft | Water for Impact, waarbij wetenschappers intensief samenwerken met regio’s in het globale zuiden om uitdagingen op het gebied van klimaat en watermanagement het hoofd te bieden.

Marjan Kreijns, onze directeur, benadrukte het potentieel van deze samenwerking: “De expertise van onze TU Delft onderzoekers in deze cruciale thema’s voor Barbados is fundamenteel voor een veerkrachtige toekomst. Samenwerken met landen uit deze regio creëert niet alleen wetenschappelijke en ondernemerskansen; het is cruciaal voor capacity building en de overgang naar een duurzame, klimaatbestendige samenleving.”

Afsluitend gaf Marjan Kreijns een rondleiding door ons innovatie fieldlab.

 

NIEUWSBRIEF