Het klimaatprobleem hacken tijdens de 24-hour Climathon op 26 oktober

Uitdaging voor Delft: van het gas losUitdaging voor Delft: van het gas los

  • duurzaam-bouwen

Het klimaatprobleem hacken tijdens de 24-hour Climathon op 26 oktober

Zo’n zeventig internationale studenten, onderzoekers en ondernemers komen op 26 en 27 oktober samen op The Green Village op de campus van de TU Delft. Doel is (een deel van) het klimaatprobleem te hacken. In een hackathon van 24 uur sluiten ze zichzelf op om te werken aan deze opgave. Delft maakt hiermee deel uit van een wereldwijde Climathon beweging: in 113 steden over de hele wereld vindt tegelijkertijd de Climathon plaats. De uitdaging voor Delft is de omslag te maken naar een gasloos en klimaatneutraal Delft.

Twee uitdagingen in één vraag
Deelnemers hier op The Green Village denken allereerst na over de technologische oplossingen voor de opgave van Delft om het aardgassysteem in de gemeente om te vormen. Daarbij onderzoeken ze de rol van bewoners bij de ontwikkeling en toepassing van adaptieve, innovatieve en klimaatnneutrale wijken. Twee uitdagingen verbonden in één vraag.

Hoe kunnen bewoners een onderdeel worden van de transformatie naar duurzame, aanpasbare en alsmaar vernieuwende toekomstige wijken in Delft? En hoe ziet de gebiedsontwikkeling en besluitvorming er dan uit? Die actuele vragen staan centraal tijdens de Climathon Delft 2018.

Multidisciplinaire dreamteams voor 24 uur
Aan de Climathon nemen studenten en professionals deel uit de architectuur, economie, software engineering, technische bestuurskunde, elektrotechniek en stedelijke ontwikkeling. De deelnemers werken in multidisciplinaire teams aan dit actuele vraagstuk, waar zij in 24 uur oplossingen voor mogen bedenken.

Ze worden begeleid door verschillende experts vanuit de TU Delft, de gemeente Delft, een bewonersorganisatie en het bedrijfsleven. Zo werken ze samen aan een integrale oplossing voor dit brede maatschappelijke vraagstuk. Na 24 intense uren van samenwerking en het verkennen van oplossingen presenteren de teams hun ideeën aan elkaar. Een jury kiest hieruit een winnend idee.

24 uur samenwerken aan oplossingen

Het vervolg
Resultaten uit de Climathon Delft krijgen een plek in het nieuwe Urban Energy Platform (UEP) van de TU Delft onder leiding van prof. dr. Kornelis Blok en prof. dr. ir. Andy van den Dobbelsteen. Het onderzoeksprogramma van UEP brengt diverse disciplines samen om kennis en projecten op gebied van de grote energieopgaven in steden te bundelen.

Climathon is wereldwijd
De Climathon is een wereldwijde beweging die de klimaatuitdagingen van steden uit de hele wereld samenbrengt en deze verbindt aan mensen met de passie en de potentie om oplossingen te bedenken. Het event wordt georganiseerd in samenwerking met Climate-KIC, de Europese klimaatcommunity die streeft naar een ‘zero-carbon’ economie door ondernemingen, overheden en onderwijs en wetenschap aan elkaar te verbinden. Het is de 4e keer dat de wereldwijde 24-uurs klimaat-hackathon plaatsvindt.

The Green Village
In Nederland zijn TU Delft en The Green Village co-organisator. De Climathon vindt plaats bij The Green Village, het living lab for the built environment op de campus van de TU Delft en duurt van vrijdag 26 oktober 13.00 tot zaterdag 27 oktober 16.00 uur.

Lees hier over de winnende oplossing.
En lees hier meer over het internationale netwerk Climate-KIC.

NIEUWSBRIEF