Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

WaterStraat bestaat 5 jaar!

23 mei 2023 @ 12:00 - 17:00

De WaterStraat bestaat dit jaar vijf jaar! In de afgelopen vijf jaar hebben we veel kennis en inzichten opgedaan. Om stil te staan bij dit bijzondere moment organiseren wij op dinsdag 23 mei een kennisfestival! Een dag waarop we met alle betrokkenen op feestelijke wijze stilstaan bij dit bijzondere moment en de behaalde successen en geleerde lessen delen. Blader door het WaterStraat magazine, laat je inspireren door succesverhalen van de ondernemers en bezoek meerdere kennissessies over onderzoeksresultaten. Meld je nu aan en vier met ons vijf jaar WaterStraat op The Green Village.

Programma
12.15 Inloop met vegetarische lunch
12:45 Plenair programma:
– Terugblik door Hoogheemraadschap van Delfland
– Keynote door dr. ir. Martine Rutten van de TU Delft
– Reflectie door Deltacommissaris Peter Glas
– Presentatie ‘Vijf Jaar WaterStraat’-Magazine
13:35 Rondleiding langs innovaties en delen van praktijkervaringen
14:30 Workshopronde 1 over onderzoeksresultaten
15:30 Workshopronde 2 over uitdagingen in de praktijk
16:30 Plenaire afsluiting en borrel met live muziek


Workshopronde 1: Onderzoeksresultaten van klimaatadaptieve maatregelen – 14:30

1. De Waterbergende Weg – Hoe kunnen we infiltrerende wegen optimaliseren en opschalen om steden klimaatadaptief in te richten?
Resultaten van veld- en praktijkonderzoek bij reeds aangelegde waterbergende wegen in verschillende gemeenten. Hoe functioneren de wegen over een langere periode van tijd? En hoe zetten we deze inzichten om in concrete eisen voor ontwerp, aanleg en beheer van de waterbergende weg.

2. Groen parkeren: Kennis en ervaring delen over het concept, realisatie en de resultaten.
Vaak wordt groen parkeren niet goed aangelegd of heeft het nog een slecht imago; dat het niet groen wordt of niet infiltreert. Door de inzichten uit langdurige onderzoeken weten we wat er aan regenwater geborgen kan worden en hoe een groene parkeerplaats ook groen blijft.

3.
Circular Rain – Regenwater zuiveren en bergen met natuurlijk, circulair en hernieuwbaar materiaal.
Door opgevangen regenwater te bufferen en gelijktijdig te zuiveren, zijn diverse nuttige toepassingen voor dit water denkbaar.

4. Bovengronds infiltreren voor gevorderden: richtlijnen voor ontwerp, aanleg, en beheer.
Hoe goed bergen, infiltreren en zuiveren we regenwater in de openbare ruimte? Zijn natuurvriendelijke wadi’s en regenwatertuinen op tijd leeg voor de volgende bui? Vinden we verontreinigingen in de toplaag van de wadibodem en hoe gaan we hiermee om? In het RAAK onderzoek naar groenblauw oplossingen zijn deze vragen onderzocht en zijn nieuwe richtlijnen voor toepassing in de praktijk ontworpen.

5. Hittestress in de stad – Ontwerprichtlijnen voor leefbare straten en pleinen.
Het inzetten van groen om hittestress tegen te gaan lijkt een open deur. Maar hoe pas je groen, ontwerpprincipes en innovaties het beste toe zodat het ook impact heeft op de leefbaarheid van de stad? Onderzoek toont aan waar en welk groen en welke ontwerpen het beste toegepast kunnen worden en hoe je hierin bij de inrichting van de stad rekening mee kan houden.

Workshop ronde 2: Knelpunten en hun oplossingen – 15:30

6. Ondernemen voor klimaatadaptatie – Meegroeien met de opgave.
De urgentie voor klimaatadaptatie is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Hoe is dat geweest voor ondernemers in deze wereld? Hoe houd je je staande en blijf je innoveren? Krijg een doorkijkje naar de succesfactoren.

7.
Afval is een grondstof – Regelgeving van last naar kans.
Al snel wordt reststroom afval genoemd en daardoor moet iemand die dat wil hergebruiken een vergunning hebben als afvalverwerker. Dat zit het hergebruik enorm in de weg. Inmiddels is er regelgeving gekomen, waardoor hergebruik makkelijker wordt.

8. Van innovatie in een proeftuin naar implementatie binnen een gemeente, successen en lessen vanuit gemeente Den Haag.
Gemeenten staan voor de uitdaging om de buitenruimte klimaatbestendig in te richten. Innovatieve ideeën zijn volop beschikbaar, nu wacht de uitvoering in de praktijk. De gemeente Den Haag heeft afgelopen jaren in hoog tempo innovatieve ideeën geïmplementeerd in de buitenruimte. Hoe kijken ze hierop terug en wat verwachten ze voor de toekomst?

9. Klimaatkrachtig Delfland – de rol van een waterschap bij klimaatadaptatie.
Ook in de regio Delfland is klimaatadaptatie een groot probleem. Delfland kan dit niet alleen verhelpen: daar zijn bewoners, bedrijven en organisaties ook bij nodig. Daarom richtte ze o.a. het netwerk Klimaatkrachtig op. Samen met stimuleringsregeling probeert zij ook financieel een impuls te geven. 

De WaterStraat is een initiatief van Hoogheemraadschap van Delfland, The Green Village en VPdelta+.

Gegevens

Datum:
23 mei 2023
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://forms.gle/kWah7Sz2Zb3AwUD3A

Locatie

The Green Village
Van den Broekweg 4
Delft, Zuid-Holland 2628CR Nederland
+ Google Maps
Telefoon
015 278 20 64
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
23 mei 2023
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://forms.gle/kWah7Sz2Zb3AwUD3A

Locatie

The Green Village
Van den Broekweg 4
Delft, Zuid-Holland 2628CR Nederland
+ Google Maps
Telefoon
015 278 20 64
Bekijk de site van Locatie