Eerste innovators presenteren oplossingen tijdens kick-off bijeenkomst DreamHûs

Test hier je innovatieTest hier je innovatie

Eerste innovators presenteren oplossingen tijdens kick-off bijeenkomst DreamHûs

De energie was voelbaar tijdens de kick-off bijeenkomst van DreamHûs op woensdag 19 juni. Nu de bouwers de drie exact nagebouwde jaren ’70 woningen hebben opgeleverd, is het de beurt aan innovators. We nodigen hen uit oplossingen aan te dragen die de rijtjeswoningen op het terrein van The Green Village in Delft daadwerkelijk transformeren tot DreamHûzen. Kom testen en demonstreren!

De innovaties kunnen liggen op het gebied van energie, een gezond binnenklimaat, water, warmte, isolatie, ICT, Internet of Things en smart homes.

Het idee achter DreamHûs is betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen. Doel is om de transitie naar een betaalbare duurzame gebouwde omgeving te versnellen.

De eerste twee innovators – DeWarmte en SuperSola – pitchten hun idee op het podium tijdens de kick-off. En over het waarom van hun initiatief voor dit experiment gingen Sigrid Hoekstra (Het Sociaal Verhuurbedrijf WoonFriesland) en Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma) in gesprek met Frank van den Broek (Bewonersraad Friesland).

Extra inspiratie kwam van Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van TU Delft. Hij prikkelde de toehoorders met zijn visie op het renoveren van woningen en wijken. Uiteraard was er ook gelegenheid om de drie DreamHûzen te bekijken.

Experimenteren met renovatie-oplossingen en dan grootschalig toepassen
Op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft, zijn drie exact nagebouwde woningen gebouwd uit de jaren zeventig: een woning met het energielabel F en twee met het label B. Zo is een levensechte situatie ontstaan waarbij verschillende innovatieve partijen de uitdaging aangaan om de woningen zo effectief en efficiënt mogelijk te verduurzamen (betaalbaar, simpel en opschaalbaar). Nu in een experimentele setting, straks via het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland in de grootschalige praktijk.

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland: “Er is geen tijd te verliezen, daarvan ben ik overtuigd. De verduurzaming is super-urgent, maar je moet wel bij de mensen blijven staan. Iedereen heeft de mond nu vol van het belang om te verduurzamen, maar wie gaat dat betalen? Voor mij staat voorop dat onze woningen betaalbaar en gebruikersvriendelijk moeten blijven voor onze huurders en daarom steekt WoonFriesland energie in innovatie samen met de huurders. Binnenkort gaan er ook huurders wonen in de Dreamhûzen.”

Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Als bedrijf zijn wij nieuwsgierig en ambitieus. Ondanks dat we zelf al meerdere oplossingen hebben voor de verduurzaming van bestaande woningen weten we dat het altijd beter, sneller en goedkoper kan. De energietransitie is geen missie waarbij je af kunt wachten. Dankzij deze samenwerking komt er ook steeds meer aandacht voor de sociale factor; in planvorming, tijdens de bouw en nazorg.”

Innovaties bouwen, testen en demonstreren
Tijdens de startbijeenkomst presenteerde prof. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van TU Delft, op zijn eigen prikkelende wijze, zijn visie op klimaatverandering en de betekenis ervan voor de bestaande gebouwde omgeving. Hij pleit dan ook al jaren ook voor een integrale aanpak voor het renoveren van woningen en wijken, niet alleen om energiezuiniger te wonen en te leven, maar juist ook om gezondheid, leefbaarheid en biodiversiteit in de stad te verbeteren.

Na de inleiding van Jaron Weishut, directeur van The Green Village, over het unieke innovatieproces van deze proeftuin voor duurzame innovaties en de mogelijkheden die dat biedt voor onderzoekers en ondernemers, waren er korte presentaties van innovatieve ondernemers SuperSola en DeWarmte. Zo heeft SuperSola een plug-&play-zonnepaneel ontwikkeld dat per stuk kan worden aangesloten op de woning via een eenvoudige stekkerverbinding. De Warmte ontwikkelt een toepassing waarmee restwarmte uit afvalwater dat normaal gesproken in het riool verdwijnt, kan worden teruggebracht in de woning. Beide innovators gaan nu aan de slag om hun innovaties in een van de DreamHûzen te plaatsen. De huurders kunnen dan in de praktijk kijken of de oplossing ook voor hun werkt.

Bent u ook geïnteresseerd om een innovatieve renovatie-oplossing in een van de DreamHûzen te bouwen, testen en demonstreren? Neem contact op via www.dreamhus.nl

Samenwerkende partijen in dit project zijn WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, The Green Village en de Bewonersraad Friesland.

NIEUWSBRIEF