Een circulaire en eerlijke zonnepanelenindustrie

Biosphere Solar rond test op The Green Village af

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem

Een circulaire en eerlijke zonnepanelenindustrie

In Nederland lopen we voorop in zonne-energie. Maar inmiddels komen bijna al onze zonnepanelen uit Aziatische landen. Zijn de panelen kapot? Dan zijn ze rijp voor de prullenbak. Dat moet beter, dacht Perine Fleury, co-founder van Biosphere Solar. Ruim twee jaar testten zij hun circulaire en eerlijke zonnepanelen op The Green Village.

Biosphere Solar ontwikkelde een modulair zonnepaneel. Doordat de onderdelen niet aan elkaar zijn gelijmd, zoals bij een traditioneel paneel, kan het volledig gedemonteerd worden. De cellen worden bij elkaar gehouden door een speciaal celbed dat de conventionele EVA-laminering vervangt door een modulair ontwerp. Aan het einde van de levensduur van het paneel zijn de onderdelen dus klaar voor een tweede leven. Precies wat de industrie nodig heeft, volgens Perine: “We gaan met de zonne-industrie richting een enorme afvalberg.”

Testen op The Green Village
Samen met de twee andere founders maakte Perine de eerste vijf panelen met de hand. Met deze eerste panelen testten ze twee dingen op The Green Village: de biodiversiteit en of de zonnepanelen output kunnen produceren. Perine: “Onze panelen zijn aan beide kanten van glas, dus licht kan door het glas heen en het uit elkaar halen aan het einde van de levensduur is makkelijker. We hebben getest of groen er goed onder groeit, zodat de opstellingen bijdragen aan biodiversiteit en landbouwtoepassingen. De resultaten waren zeer positief, met groen dat er goed onder groeit. Daarnaast wilden we testen of de panelen ook buiten het lab output produceren. We wisten dat ons ontwerp binnen werkte, maar hoe het buiten in verschillende weersomstandigheden functioneert, daar was The Green Village de ideale plek voor. Zonder deze locatie hadden we niet de ruimte gehad om de lessen te leren die we geleerd hebben.”

Van idee naar uitvoering
De test van Biosphere Solar is onder andere mogelijk gemaakt door het Maarten de Groot Fonds. Dit fonds steunt onderzoek dat duurzaamheid in de gebouwde omgeving bevordert. Perine vertelt over deze bijzondere start van hun bedrijf: “Er was veel enthousiasme over ons project. Ook vanuit het fonds vonden ze het een geweldig idee, want in de zonnepanelenindustrie wordt er amper nagedacht over reparatie en circulariteit. Er komt zoveel meer kijken bij een circulair paneel. Je weet bijvoorbeeld nooit of iets dat recyclebaar is, ook gerecycled wordt. Het idee was dus goed, maar de realiteit was dat we net begonnen waren als jonge startup en nog veel moesten leren. Gaandeweg hebben we het ontwerp aangepast, en we hebben veel geleerd over regelgeving, de techniek en project management.”

Vooral projectmanagement verliep niet zo soepel als verwacht. Perine: “Dat kostte veel meer tijd dan we initieel dachten. Zelfs een installatie van slechts vijf panelen kost veel tijd als je geen expert bent. Het systeem is meer dan alleen een zonnepaneel. Je hebt een onderconstructie, een omvormer, kabels die ingegraven moeten worden op de juiste plek. Daar moet je allemaal over nadenken, en het was de eerste keer dat we ermee konden experimenteren. Een les die we hieruit hebben getrokken is dat we niet alles zelf moeten willen doen. Een installateur de installatie laten doen, in plaats van zelf. Diegene is er immers gespecialiseerd in.”

De toekomst van Biosphere Solar
Perine ziet twee mogelijkheden voor hun bedrijf in de toekomst: “Een optie is om een kleine productielijn op te zetten. We doen dan projecten voor bedrijven die panelen op maat nodig hebben. Tegelijkertijd blijven we onderzoek doen naar verschillende manieren om circulariteit op de markt te brengen. En hoe onderdelen die recyclebaar zijn, daadwerkelijk weer op de markt komen. Want die schakel mist nu in de keten.”

“Daarnaast zijn we begonnen andere bedrijven te helpen met het aanpassen of ontwerpen van hun panelen, eigenlijk in de rol van consultant. De komende maanden kijken we hoe dat gaat. Het doel is om circulariteit naar de zonne-industrie te brengen. Dit kunnen we zelf doen, of anderen helpen daar te komen. Het gaat uiteindelijk om die missie.”

Daarvoor is Biosphere Solar al mooie stappen aan het zetten. Perine: “We werken inmiddels samen met grotere bedrijven, zoals Soltech en Kameleon Solar. Daarmee zetten we samen een nieuwe productielijn op. En we hebben inmiddels pilotprojecten in de gemeenten Amsterdam en Den Haag, waar we zonnepanelen installeren. Dat was niet gelukt als we niet hadden getest op The Green Village. Daardoor hebben we zoveel geloofwaardigheid en zichtbaarheid gekregen. Het heeft veel deuren voor ons geopend.”

Support van The Green Village
Ook de steun die ze op The Green Village kregen, is volgens Perine belangrijk geweest voor de jonge ondernemers: “Als beginnende startup vertel je jezelf continu dat je aan het juiste werkt. Maar ergens waren we ook bang dat we onszelf compleet voor de gek hielden. Dan is het heel fijn als iemand buiten je organisatie je project steunt en je vertrouwen geeft. Bij The Green Village kregen we die support, naast dus de ruimte en de hulp bij financiële aanvragen. Dat bij elkaar was heel waardevol.”

Of dit het laatste is wat we van Biosphere Solar hebben gezien op The Green Village? Perine denk van niet: “We kijken nu naar een nieuwe proefopstelling, met een ander ontwerp panelen. Deze panelen komen dan bovenop het Office Lab. Zeker voor onze zichtbaarheid, is het voor ons heel interessant om te blijven testen op The Green Village”.

 

Meer weten over Biosphere Solar? Bekijk ook onze projectpagina en hun website.

Foto’s zonnepanelen: InnovationQuarter

NIEUWSBRIEF