Delta X nieuwste aanwinst in de WaterStraat

..

Delta X nieuwste aanwinst in de WaterStraat

Sinds deze week kent de WaterStraat een nieuw concept. Ondernemer Tijmen Dekkers doet zelf de aanleg, maar heeft voor het graaf- en hijswerk een aannemer in de hand genomen.

Het concept Delta X, dat Tijmen ook wel omschrijft als ‘K’nex voor volwassenen’ dient als ondergrondse waterbuffer. Het raamwerk van buizen met koppelstukken fungeert als ondergrondse watertank, dat tijdens extreme buien het regenwater opvangt. De constructie bespaart veel ruimte en is interessant voor o.a. pleinen en parkeerplaatsen, maar ook voor landbouwterreinen. In droge tijden kan het water gebruikt worden om gewassen te besproeien.

Het is na een pilot in zijn woonplaats Zundert, de tweede keer dat Tijmen Dekkers ergens zijn Delta X installeert. De jonge ondernemer is erg enthousiast over zijn proefopstelling op het terrein van The Green Village, waar ook de WaterStraat zich bevindt. Hij hoopt meer te weten te komen over het functioneren van de constructie: “Door het plaatsen van een draadloze sensor kunnen we nu realtime meten. Hierdoor weten we bij iedere bui hoe snel Delta X volstroomt en hoe snel het water wegloopt. Ook is deze proefopstelling dichter bij Den Haag, hier komen mensen toch net wat makkelijker kijken als in Zundert.”

Het was nog een hele puzzel om zijn opstelling op een relatief klein oppervlak aan te leggen. Zo moest er tot bijna twee meter worden ontgraven, tot onder de grondwaterspiegel. In de loop van september kan iedereen zijn concept bekijken. Uniek op de WaterStraat is dat je ook in de constructie kan kijken, de afdekking bestaat namelijk uit een open raster.

Geschreven door Karst Oosterhuis van VP Delta

NIEUWSBRIEF