‘Delft in 2040 begint vandaag, hier en nu’

Kom op 18 mei langsKom op 18 mei langs

‘Delft in 2040 begint vandaag, hier en nu’

Ons Delft in 2040, hoe ziet dat eruit? De gemeente en andere partijen in de stad zijn bezig om deze vraag te beantwoorden. Zoals The Green Village. Daar kan alles wat binnen 10 jaar in uw woning of in uw wijk te zien of te gebruiken is, vandaag worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. U kunt het komen bekijken op 18 mei, tijdens Ons Delft.

Slimme ideeën

In juni 2017 opende The Green Village de deuren, om slimme ideeën uit te proberen in een gecontroleerde ‘echte omgeving’. “Op The Green Village werken mensen en wonen mensen”, zegt Serge Santoo van The Green Village. “Hier kun ontwikkelaars en onderzoekers kijken hoe hun slimme idee op het gebied van vervoer, waterbeheer, energie, wonen, nieuwbouw ‘in het echie’ uitpakt als dat idee opgeschaald wordt. Zodat het over een paar jaar zo maar in Tanthof of Voorhof zou kunnen worden toegepast. We hebben een verantwoordelijkheid om dat schoon, heel en veilig te doen, maar in een testfase kunnen natuurlijk altijd mankementen optreden. Daarom doen we het hier op The Green Village, en niet meteen in de wijken, om te voorkomen dat de hele wijk kampt met een stroom- of waterstoring. Zoiets kan hier een belangrijk leermoment zijn – in de wijk is dat voornamelijk storend.”

Dichterbij

Binnen twee jaar na de opening hebben innovaties die op The Green Village zijn ontwikkeld en getest, al een vervolg gekregen in de samenleving. Santoo: “Het prêt-a-logerconcept om woningen met een schil te verduurzamen, wordt nu toegepast op woningen in Vlaardingen. Een innovatieve ondergrondse wateropslag is nu aangelegd bij het Sparta-stadion in Rotterdam. Door het bij The Green Village te bouwen, te testen en te demonstreren, helpen wij de toekomst dichterbij te brengen.”

Met elkaar mogelijk maken

The Green Village bedenkt dit niet zelf, maar daagt partijen uit te vernieuwen en te verduurzamen – liefst gezamenlijk. “Een vastgoedmagnaat kampt met grote kantorenleegstand en denkt: als er nou eens flexibele bouwmodules kunnen worden ontwikkeld om zo’n pand heel gemakkelijk om te bouwen tot een appartementencomplex voor starters? Okay, kom hier maar een kantoorpand nabouwen. Daag onderzoekers en ontwikkelaars, maar ook keukenleveranciers uit om met elkaar aan dit plan te werken en probeer het hier uit. Maak het mogelijk. Met elkáár.”

Rendement – én gebruiksvriendelijkheid

Soms heb je om te innoveren ook verouderde concepten nodig. Hoe verduurzaam je bijvoorbeeld de honderdduizenden Jaren 70-rijtjeswoningen in Nederland? Een groot bouwbedrijf en een woningcorporatie laten daarvoor op The Green Village 3 van dat soort woningen precies nabouwen. “Om daarna verschillende innovatieve verduurzamingsconcepten op deze woningen los te laten en te kijken wat het rendement is – welke innovatie levert verhoudingsgewijs het meest op, tegen een betaalbare prijs en met een prettig wooncomfort voor de bewoner?”, legt Santoo uit. “O ja, we zoeken nog mensen, liefst stellen die voor een jaar in deze woningen willen wonen, zodat we naast het rendement ook de gebruiksvriendelijkheid kunnen achterhalen.”

18 mei

Op 18 mei kan iedereen die het wil bij The Green Village een blik op de toekomst werpen. “We houden rondleidingen, langs onder meer een waterstofwoning – waar straks een netbeheerder en een cv-ketelbedrijf samen aan werken. Langs de Hyperloop, die je in een half uur met 1000 km/u in Parijs moet kunnen brengen. Ervaar een reeks innovaties over water in de straat – hoe pas je woningen en buurten aan aan de klimaatveranderingen (zie foto, red.)? Er zijn demo’s van zelfrijdende auto’s en zelfvarende boten. Delft in 2040 is niet iets van straks, maar begint vandaag al, hier en nu.”

Bier

“En die toekomst is misschien helemaal niet zo veel anders dan nu”, denkt Santoo. “Onze behoeftes zullen niet veranderen, functies om die behoeftes te vervullen, zullen blijven – alleen zullen daar andere technieken voor worden gebruikt. Twintig jaar geleden wilden we net als vandaag met onze dierbaren in contact zijn. Alleen hadden we toen geen idee dat we daar vandaag de dag de smartphone voor zouden gebruiken. En ik vind bier lekker – en dat vind ik over 20 jaar vast nog steeds. Helemaal als dat bier duurzaam wordt gebrouwen en dankzij slimme innovaties goedkoper kan worden aangeboden. En dat drink ik dan in mijn klimaatbestendige achtertuin.”

Meer weten over 18 mei? Kijk hier.
Of kijk voor het hele programma op de site van Ons Delft, maak de stad.

NIEUWSBRIEF