Xperience week

een inspirerende week voor TU Delft Alumni

Xperience week

© Beelden: Guus Schoonewille Fotografie, programma omschrijving TU Delft

Door corona was het ook dit jaar niet mogelijk om Xperience week, een evenement voor TU Delft Alumni, fysiek te doen. Maar dat weerhield de organisatie er niet van om er een inspirerende en vooral interactieve week van de maken. Van 7 t/m 11 juni  was er elke dag een aantal tafelgasten in het Co-Creation Centre, via een live stream konden alumni wereldwijd meekijken, meedenken en vragen stellen.

Dag twee stond in het teken van klimaatactie en duurzaamheid, onderwerpen die de TU Delft zeer serieus neemt. Dat blijkt ook uit het recentelijk opgestelde Klimaatactieprogramma en uit het doel om in 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Onderwerpen die naadloos aansluiten bij de thema’s waaraan men op The Green Village werkt. Met aan tafel Prof. Andy van den Dobbelsteen – Coördinator duurzaamheid bij de TU Delft, Phil Vardon Associate Professor Geo-engineering bij de TU Delft,  Saraf Nawar – student Applied Earth Science (Geo-Sciences) aan de faculteit CiTG en tevens voorzitter van GreenTU Board 2020/2021 en Willy Spanjer Projectmanager klimaatadaptatie bij The Green Village.

Als coördinator duurzaamheid heeft Prof. Andy van den Dobbelsteen de opdracht gekregen om de duurzame transitie van de TU Delft campus te begeleiden. Hij gaat niet alleen het energiesysteem en gebouwen aanpakken, maar ook reizen, eten, inkopen, afvalbeheer, ICT, groen en water op de campus. Andy presenteerde de visie, ambities en het actieplan van de TU Delft om deze transitie te realiseren die de TU Delft tot de klimaatuniversiteit van de wereld en haar campus tot een innovatief proeftuin voor een duurzame, slimme stad maakt.

 

Op dag vier stond de energietransitie, een van de grootste maatschappelijke uitdaging van deze eeuw op het programma. Een thema waaraan onderzoekers, start-ups, het bedrijfsleven en overheden ook op The Green Village dagelijks werken. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet Nederland veel duurzame energie opwekken, zoals zonne- en windenergie. Maar is ons elektriciteitsnet daar wel klaar voor? Jammer genoeg niet.

De TU Delft onlangs een gloednieuw lab gebouwd, het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) om deze uitdaging aan te gaan. Dit lab beschikt over de uitgebreide onderzoeksinfrastructuur en kennis die nodig is om de transitie naar een duurzame, dynamische en vooral toekomstbestendige elektriciteitsvoorziening vorm te geven.

De focus ligt op drie onderzoekslijnen – Photovoltaics, Power Electronics en Digital Technologies – zodat het in de hele energieketen kan innoveren. Haar keteninnovaties draaien om energieopwekking, conversie, transport, distributie, opslag en groen energieverbruik. Het ESP Lab integreert innovatieve hardware, slimme algoritmen en alles daartussenin om de energietransitie vorm te geven. Prof. Miro Zeman, Prof. Peter Palensky, Prof. Pavol Bauer en Prof. Olindo Isabella deelden hun inzichten over dit fascinerende gloednieuwe lab en het onderzoek dat wordt gedaan.

NIEUWSBRIEF