TU Delft project in Vietnam met minister Cora van Nieuwenhuizen

Met verschillende innovatieve VPdelta start-ups

  • klimaatadaptief

TU Delft project in Vietnam met minister Cora van Nieuwenhuizen

De TU Delft gaat de komende drie jaar Vietnam ondersteunen met het opleiden van professionals op het gebied van waterbeheer. Het programma ‘Climate Proof Vietnam’ is woensdag officieel van start gegaan in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) zette hiertoe samen met haar Vietnamese collega vice-minister Vo Tuan Nhan een onderwaterdrone van VPdelta start-up Indymo voor het testen van waterkwaliteit aan het werk in een meer in Hanoi.

Startups
Tijdens de opening demonstreerden de VPdelta start-ups hun innovatieve oplossingen. De drone van Indymo die de ministers in het water zetten is uitgerust met sensoren en een camera. De drone kan worden gebruikt voor het uitvoeren van inspecties en het meten van de waterkwaliteit. Een andere demonstratie was van de WaveDroid: een goedkope, maar betrouwbare slimme boei voor realtime golfmetingen. Daarnaast hebben de Vietnamese studenten de waterkwaliteit gemeten via de Akvo Caddisfly tool, een applicatie op je smartphone die inzicht geeft in de waterkwaliteit.

Nieuwe generatie ingenieurs
In Vietnam, dat hard getroffen wordt door de gevolgen van klimaatverandering, daalt niet alleen het aantal studenten dat kiest voor een studie op het gebied van water, maar ook hun niveau. ‘Climate Proof Vietnam’ is er op gericht om een aantrekkelijk curriculum op te zetten aan twee universiteiten dat meer goede studenten aantrekt en beter aansluit bij de wensen van de arbeidsmarkt. Met als doel om een nieuwe generatie ingenieurs op te leiden die goed zijn toegerust om hun land beter te beschermen tegen het water.

Kennis en expertise
“Vietnam is een geweldig land met twee prachtige delta’s: de Rode Rivierdelta en de Mekongdelta”, zegt programmadirecteur Marjan Kreijns van de TU Delft en VPdelta. “Maar deze delta’s zorgen ook voor grote uitdagingen, vooral in het licht van klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen niet worden aangepakt zonder de juiste mensen. De TU Delft heeft veel kennis en expertise in huis op het gebied van watermanagement die we graag delen met onze Vietnamese collega’s.” Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Waterkennis is een belangrijk Nederlands exportproduct. Onze bedrijven, kennisinstellingen en innovatieve start-ups zijn overal ter wereld hierin actief. Door deze samenwerking helpt de TU Delft Vietnam met het scholen van een nieuwe generatie waterprofessionals‘.

Lees hier meer over de TU Delft projecten in Vietnam.

NIEUWSBRIEF