FLEXINet workshop ‘Realizing Hybrid Storage’

Succesvolle kennisuitwisseling over hybride energieopslag

  • energiesysteem

FLEXINet workshop ‘Realizing Hybrid Storage’

De FLEXINet community kwam op 3 oktober bijeen om kennis uit te wisselen over hybride energieopslag. Het doel van de workshop was om inzichten uit het FLEXINet onderzoeksprogramma te delen, van complexe opslagsystemen tot de slimme algoritmes die ze besturen. Het was een succesvolle bijeenkomst met waardevolle inzichten in de toepassing van verschillende batterijtypen en de slimme aansturing ervan.

Tijdens de workshop trapte Pavol Bauer, hoogleraar DC Systems, Energy Conversion & Storage en onderzoeksleider van FLEXINet, de workshop af met een warm welkom voor de deelnemers. Daarmee gaf hij het startsein voor een dag vol verhelderende discussies over hybride energiesystemen.

Uit de onderzoeksgroep van Bauer presenteerden PhD-kandidaten Joel Alpízar-Castillo en Darío Slaifstein hun werk. Alpízar-Castillo focust op slimme aansturing van lokale energienetten met zonnepanelen. Slaifstein presenteerde zijn onderzoek naar energiemanagementsystemen (EMS) die hybride opslagsystemen bedienen.

Batterijen voor hybride opslag
Alle batterijtypes en software die ontwikkeld worden voor hybride opslag passeerden de revue. Dr Ten presenteerde de zeezoutbatterij en de elektrische dampverwarmer: twee systemen die zij in ontwikkeling hebben. Daarnaast gaf Heliox inzicht in de bidirectionele laadpaal en hoe slimmere inzet netverzwaring kan voorkomen. Namens DC Opportunities sprak Laurens Mackay over het gebruik van tweedehands batterijen als opslag in DC Microgrids. Afsluitend vertelde Raf Ponnette over het veelbelovende werk en de resultaten van zijn team op het gebied van batterijdegradatie (batterijveroudering) en hoe dit kan bijdragen aan een effectiever en duurzamer gebruik van lithium-ion batterijen.

Op The Green Village worden verschillende technieken al getest, zoals de zeezoutbatterij van Dr Ten, DC Microgrids en de warmwaterbuffer van Borg.

Tussen de presentaties door werd volop gebruik gemaakt van de ruimte voor het stellen van vragen. Diverse business cases en de richting van verder onderzoek om het potentieel van hybride opslagtechnologie in de energiesector te benutten kwamen hierdoor ook aan bod. De deelnemers sloten de workshop af ​​onder het genot van een borrel, waar verdere kennis en ideeën voor samenwerking werden uitgewisseld.

Meer informatie
Geïnteresseerd in meer onderzoek naar slimme hybride energiebeheersystemen? Kom dan op 11 april naar onze volgende workshop over toepassing van FLEXINet technologie door energie coöperaties. Houd de website van FLEXINet in de gaten voor projectupdates.

 

NIEUWSBRIEF