Succes voor de Tubebarrier in de VS

Van Flood Proof Holland naar de VS

Op Flood Proof Holland worden veel innovaties getest en doorontwikkeld op het gebied van waterveiligheid. Ook Dutch Water Prevention (DWP) test, demonstreert en ontwikkelt veel van hun producten op onze proefpolder. We zijn daarom extra trots dat ze een mooie nieuwe mijlpaal hebben bereikt: de Tubebarrier, getest en doorontwikkeld op Flood Proof Holland, is voor het eerst verkocht in de Verenigde Staten!

Internationale interesse voor de Tubebarrier

De Verenigde Staten worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel, wat de noodzaak voor effectieve waterbeheersingsoplossingen vergroot. Annapolis, gelegen aan de Chesapeake Bay in de staat Maryland, is een gebied dat bijzonder kwetsbaar is voor overstromingen. De stad heeft te maken met zowel kust- als rivieroverstromingen, waardoor innovatieve oplossingen zoals de Tubebarrier van groot belang zijn om de infrastructuur en de veiligheid van de inwoners te beschermen.

De Tubebarrier is ontworpen om snel en efficiënt ingezet te kunnen worden bij wateroverlast. Het product bestaat uit een flexibele buis die zichzelf automatisch vult met water om op die manier water te keren. Het systeem is modulair, herbruikbaar, en kan zonder elektriciteit of pompen opgezet worden, waardoor het ideaal is voor noodsituaties. Dankzij de flexibele lengte en hoogte kan de Tubebarrier op diverse ondergronden geplaatst worden om water van verschillende hoogtes tegen te houden.

Foto: Demonstratie Tubebarrier op Flood Proof Holland

De weg naar de eerste verkoop van de Tubebarrier in Amerika begon met verschillende bezoeken van Amerikaanse delegaties aan Flood Proof Holland naar aanleiding van roadshows die DWP in de US heeft gedaan. Ze kwamen hier om verdere inspiratie op te doen en waren zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden om de VS ‘flood proof’ te maken. Hier zagen ze de Tubebarrier voor het eerst in actie en werd er gedemonstreerd hoe de constructie kon worden aangelegd en weggehaald. De demonstraties en onderzoeken op Flood Proof Holland lieten zien hoe effectief en gebruiksvriendelijk de Tubebarrier is, wat leidde tot een groeiende interesse. DWP heeft uiteindelijk een demonstratiemodel neergezet in Annapolis, waarbij de Tubebarrier meerdere keren met succes werd ingezet. Dit resulteerde in meer aanvragen en de uiteindelijke verkoop van de Tubebarrier in de regio.

Een waardevolle samenwerking

De Amerikaanse doorbraak van de Tubebarrier is een mooi resultaat van intensieve samenwerking tussen DWP, TU Delft en VPdelta (het TU Delft innovatieprogramma achter Flood Proof Holland). Een snel inzetbaar, modulair systeem die wateroverlast vermindert kon natuurlijk niet zomaar gemaakt worden. Flood Proof Holland, proeftuin voor innovatieve waterbeheersingsoplossingen, bood een geschikte plek om de Tubebarrier te ontwikkelen en te onderwerpen aan uitgebreide onderzoeken en tests.

Professor Bas Jonkman, hoogleraar Integrale Waterbouwkunde en tevens gelieerd aan Texas A&M reageert: “Het eerste succes van de Tubebarrier in de Verenigde Staten is een hele mooie mijlpaal en laat ook de kracht van gezamenlijke inspanning en samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten zien. Daarnaast laat het mooi zien wat de toegevoegde waarde is van een testfaciliteit/proeftuin zoals Flood Proof Holland”.

Deze eerste verkoop markeert slechts het begin. DWP is druk bezig in de VS en verwacht dat er nog vele mooie projecten van Nederlandse producten zullen volgen.

Meer weten over Flood Proof Holland? Lees meer

Lees hier meer over Dutch Water Prevention

NIEUWSBRIEF