Buffer pavement

Buffer pavement: circular and climate adaptive

Back to overview

Climate change is resulting in increasingly extreme weather. Long periods of drought alternate with short but heavy rain showers. The drainage and buffering of rainwater requires a different approach.

The Waste Works Buffer pavement is made of bio-based, circular concrete tiles that emit 80 - 90% less CO2 during production than traditional concrete tiles. Immediately below these tiles is an innovative and strong crate system that can buffer up to 130 liters of water per square meter, so the sidewalk prevents flooding on the street. Rainwater flows along the water-passing tiles into the crate system, where the water is secured. The water then slowly sinks into the bottom from the crate. The Waste Works Buffer sidewalk turns streets into sponges that ensure that there is no waterlogging, that the city cools down and that the surrounding greenery has a more nutritious soil. Our sidewalk also helps biodiversity in the city. The sidewalk is therefore not only circular, but also climate adaptive!

Waste Works has realised its first practical set-up at The Green Village, where the strength and infiltration capacity will be further investigated.

-------------------------------

NEDERLANDS

Klimaatverandering heeft steeds extremer weer tot gevolg. Lange periodes van droogte worden afgewisseld met korte, maar hevige stortbuien. Het afvoeren en bufferen van hemelwater vergt hierom ook een andere aanpak.

Het Waste Works Buffertrottoir is gemaakt van biobased, circulaire betontegels die 80 - 90% minder CO2 uitstoten bij de productie dan traditionele betontegels. Direct onder deze tegels ligt een innovatief en sterk krattensysteem dat tot 130 liter water per vierkante meter kan bufferen. Zo voorkomt het trottoir wateroverlast op straat. Regenwater stroomt langs de waterpasserende tegels het krattensysteem in, waar het water wordt geborgd. Vanuit het krat zakt het water dan langzaam de bodem in. Zo maakt het Waste Works Buffertrottoir van straten een soort sponsen die ervoor zorgen dat er geen wateroverlast is, dat bovendien de stad afkoelt en dat groen in de omgeving een voedzamere bodem heeft. Zo helpt ons trottoir ook de biodiversiteit in de stad. Het trottoir is dus niet alleen circulair, maar ook klimaatadaptief!

Op The Green Village heeft Waste Works zijn eerste praktijkopstelling gerealiseerd, hier zal onder meer de sterkte en de infiltratiecapaciteit nader worden onderzocht.