Buffertrottoir

Buffertroittoir: circulair en klimaatadaptief

Klimaatverandering heeft steeds extremer weer tot gevolg. Lange periodes van droogte worden afgewisseld met korte, maar hevige stortbuien. Het afvoeren en bufferen van hemelwater vergt hierom ook een andere aanpak.

Het Waste Works Buffertrottoir is gemaakt van biobased, circulaire betontegels die 80 – 90% minder CO2 uitstoten bij de productie dan traditionele betontegels. Direct onder deze tegels ligt een innovatief en sterk krattensysteem dat tot 130 liter water per vierkante meter kan bufferen. Zo voorkomt het trottoir wateroverlast op straat. Regenwater stroomt langs de waterpasserende tegels het krattensysteem in, waar het water wordt geborgd. Vanuit het krat zakt het water dan langzaam de bodem in. Zo maakt het Waste Works Buffertrottoir van straten een soort sponsen die ervoor zorgen dat er geen wateroverlast is, dat bovendien de stad afkoelt en dat groen in de omgeving een voedzamere bodem heeft. Zo helpt ons trottoir ook de biodiversiteit in de stad. Het trottoir is dus niet alleen circulair, maar ook klimaatadaptief!

Op The Green Village heeft Waste Works zijn eerste praktijkopstelling gerealiseerd, hier zal onder meer de sterkte en de infiltratiecapaciteit nader worden onderzocht.

NIEUWSBRIEF