Wonderwall

Filteren van schadelijke stikstofoxides

  • duurzaam-bouwen

In augustus zijn The New Makers van start gegaan op The Green Village met project Wonderwall! Nadat ze vorig jaar tweede zijn geworden in de Provincie Zuid-Holland Challenge kregen ze de kans om met hun product de gevels van het NoNo House te verduurzamen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat titanium dioxide, onder invloed van UV-licht, schadelijke stikstofoxides uit de lucht kan filteren. Door op de drie gevelzijdes van het NoNo House een deel te coaten met titanium dioxide en een deel ongecoat te laten, kan een mogelijk verschil gemeten worden.

Om de werking van de titanium dioxide coating te testen gebruiken ze palmes diffusiebuisjes. Deze buisjes bevatten een gaasje die met de schadelijke stikstofoxides kan reageren. Aan de hand daarvan kunnen ze achteraf testen hoeveel stikstofoxides gereageerd hebben en hoe goed de coating nou eigenlijk werkt.

In totaal hebben deze palmes diffusiebuisjes vier weken gehangen, zodat over die periode de hoeveelheid stikstofoxide in de lucht gemeten kon worden. “We hebben op dit moment de resultaten nog niet binnen, maar we zijn heel blij dat we dit hebben mogen doen op The Green Village, met het prachtige NoNo House als proeftuin”.

NIEUWSBRIEF