PowerParking

Van parkeerplaats naar energiesysteem

  • energiesysteem

Bij het lokaal opwekken van duurzame energie hoort ook het opslaan en het slim beheren ervan. PowerParking biedt zo’n smartgrid, speciaal voor grote parkeerterreinen. 

Dit energiesysteem laadt met zonne-energie de accu’s van geparkeerde auto’s. Deze opgeslagen energie kan worden ontladen als het nodig is elders in het grid, denk aan straatverlichting in de nacht. Parkeerterreinen en geparkeerde auto’s krijgen zo een nuttige functie.

Ook draagt deze innovatie bij aan het stabiliseren van de belasting van het elektriciteitsnetwerk – peak shaving –, zodat investering in vervanging minder urgent is.

Er ontstaan immers enerzijds steeds grotere pieken in energie die van het net wordt gevraagd, door het laden van elektrische auto’s. En anderzijds door de energie die aan het net wordt teruggegeven door opwekking met zonnecellen of windmolens. Het smartgrid van PowerParking werkt daarin als een buffer.

Projectpartners
ERFO, Provincie Flevoland, Lelystad Airport, Schiphol Nederland B.V, Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA), TU Delft, Pontis Engineering, Eneco en Alfen.

NIEUWSBRIEF