Moobricks

Bouwen met mest en modder

  • duurzaam-bouwen

TU Delft Promovendus ir. Yask Kulshreshtha is deze maand gestart met een wel heel bijzonder project. Op The Green Village is hij aan de slag gegaan met ongebakken bakstenen gemaakt van twee ruim beschikbare en lokale materialen: koeienmest en modder.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij samen met twee assistenten 1000kg verse koeienmest vermengd met 6000kg modder, om zo samengestelde blokken te creëren, oftewel: ‘Moobricks’. In totaal zijn er ruim 700 bakstenen van verschillende formaten en vormen geproduceerd die eerst een maand lang binnen (en soms ook in de zon) werden gedroogd, voordat ze naar The Green Village werden gebracht. Eenmaal aangekomen heeft Yask vier muurtjes gebouwd: twee met koeienmest en twee zonder.

In de komende jaren willen ze op The Green Village onderzoeken hoe de bakstenen het doen in het Nederlandse klimaat en op basis daarvan de twee type muren met elkaar vergelijken. “De toevoeging van koeienmest heeft een significante verbetering in waterresistentie in onze labtesten laten zien. Nu kunnen we voor het eerst in de praktijk testen hoe ze zullen presteren in een natuurlijk klimaat”, aldus Yask.

Deze bakstenen zijn 100% natuurlijk, herbruikbaar, lossen het probleem van overtollig koeienmest op en kunnen wereldwijd gecreëerd worden, mits er mest, modder en de juiste apparatuur aanwezig is. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor het CO2-rijke bouwmateriaal dat we in onze huidige bouw inzetten, maar ook een oplossing voor het wereldwijde tekort aan betaalbare woningen.

© TU Delta – Justyna Botor

NIEUWSBRIEF