Koningin Máxima en Eurocommissaris Mariya Gabriel bezoeken The Green Village

In een bezoek gericht op wetenschap en innovatie

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem
  • klimaatadaptief

Koningin Máxima en Eurocommissaris Mariya Gabriel bezoeken The Green Village

Tijdens een uitgebreide rondleiding over TU Delft Campus hebben Hare Majesteit Koningin Máxima en de Eurocommissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd, Mariya Gabriel afgelopen week kennisgemaakt met verschillende wetenschappers en innovaties van TU Delft. Tijdens de gesprekken lag de focus op het verbeteren van de weg die wetenschappelijke innovaties af moeten leggen om ingezet te kunnen worden in de maatschappij. Uiteraard kon een bezoek aan The Green Village hieraan niet ontbreken.

Kunstmatige cel
Het bezoek begon bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen, waar hoogleraar Marileen Dogterom het gezelschap een rondleiding gaf door de labs van de afdeling Bionanoscience. De wetenschappers van het zogeheten European Synthetic Cell Initiative vertelden over hun onderzoek naar de kleinste bouwstenen van cellen. Ze zoeken uit hoe die bouwstenen precies in elkaar zitten, met de ambitie om zelf de eerste werkende, kunstmatige cel te kunnen maken.

The Green Village
Vervolgens maakte het gezelschap onder leiding van directeur Marjan Kreijns een wandeling door The Green Village. Gedurende de rondleiding stonden ze stil bij het 24/7 Energy LabHardt HyperloopDreamHûs en FieldFactors. Hierna volgde een rondetafeldiscussie over wetenschap en innovatie in het Co-Creation Centre. Innovatie wordt op de TU Delft gerealiseerd binnen het innovatie-ecosysteem rondom de universiteit bestaande uit bedrijven, onderzoeksinstellingen en fieldlabs. Delftse ondernemers deelden hun ervaringen met het ondernemerschap; Delftse wetenschappers vertelden over de relatie tussen hun onderzoek en de weg daarvan naar de maatschappij. Rector Magnificus Tim van der Hagen concludeert: “Mooi om te zien dat de voorbeelden uit de Delftse praktijk op deze manier helpen om de impact van wetenschap op Europees niveau te vergroten.”

Quantumcomputer
Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door hoogleraar Lieven Vandersypen bij QuTech, het Delftse onderzoeksinstituut waar wetenschappers werken aan het ontwikkelen van schaalbare prototypes van een quantumcomputer en een veilig quantuminternet. Deze nieuwe technieken zijn veelbelovend en hebben grote consequenties voor de digitale samenleving van de toekomst. In het lab sprak het gezelschap met wetenschappers en met oprichters van Delftse start-ups die nu al werken met de nieuwste quantumtechnieken.

©Rick Wink

NIEUWSBRIEF